Aktiespararna

Medicinteknikbolaget åker ur Swedbanks fokusportfölj

Av Elin Hanspers
21 maj 20242 min lästid
Swedbank ser avsevärt högre osäkerhet och väljer att plocka bort aktien från portföljen.

I början av maj varnade FDA för säkerhetsproblem kring två av Getinges viktigaste produktserier och uppmanade vårdgivare att inte använda dem om alternativ finns tillgängliga, varvid Getinge också uppdaterat sina finansiella mål. Nu plockas aktien ur Fokusportföljen hos Swedbank.

”Efter det att FDA skickat brev till vårdgivare, där de informerat om de säkerhetsproblem som finns relaterade till produkter som Getinge har inom hjärtassistans och ECMO, ser vi att osäkerheten ökat avsevärt. Vår bedömning är också att investerarintresset mest sannolikt kommer att vara dämpat under en tid framöver, även om den kraftiga prisnedgången som skett torde begränsa ytterligare nedsida i aktien” skriver Swedbank i sin uppdatering.

I samband med FDA-nyheten sänktes rekommendationen i aktien från Köp (257 kronor) till Behåll (225 kronor).

Samtidigt inkluderas inget nytt bolag, utan vikten ökas i Sandvik.

”Vår vy är att bolaget är mycket väl positionerat för att ta till vara på den starka efterfrågan som finns på utrustning mot gruvindustrin, inte minst givet dess starka ställning inom underjordisk gruvdrift, elektrifiering, automation och digitalisering”, skriver Swedbank.

LÄS MER: Getinge sänks till behåll av Nordea och Kepler

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig