Aktiespararna

Handelsbanken: Tio stabila utdelningsaktier att slå till på

Av Jessika Bouveng
21 mars 20241 min lästid
Peter Engstedt, placeringsstrateg på Handelsbanken.
Den efterlängtade utdelningssäsongen är här och Handelsbankens placeringsstrateg, Peter Engstedt, har tagit fram tio stabila högutdelare.

Listan på utdelningsaktier som Handelsbanken har tagit fram har ett fokus på att kunna ge en stabil och växande utbetalningsström över lång tid.

”Det är ju inte en enskild utdelning som skapar det huvudsakliga värdet på bolaget, utan bolagets förmåga att uthålligt generera höga fria kassaflöden som kan delas ut till aktieägarna. Det medför att det är aktier i bolag med uthålligt höga utdelningsnivåer som brukar belönas med stigande aktiekurser”, skriver Peter Engstedt.

I framtagandet av listan har strategen, utöver en hög direktavkastning, tittat på bolagens utdelningshistorik, helst i kombination med en stabil verksamhet och hög avkastning på eget kapital.

Listan på utdelningsaktier:

Axfood
Duni
Elekta
Ericsson
Essity
Husqvarna
SEB
Swedbank
Tele2
Volvo

Peter Engstedt skriver att listan bör kunna uppvisa en stabil och ökande utdelning under många år framöver. Listan är en blandning av utdelningsaristokrater, generella högutdelare samt bolag med stabila verksamheter och goda finanser.

”Den genomsnittliga direktavkastningen för bolagen på listan uppgår till cirka fem procent”, skriver han slutligen.

LÄS MER: Aktiestrategen: Här är fem småbolag för portföljen

LÄS MER: Private equity-bolagen rusar på börsen

Dela med dig