Aktiespararna

Småspararfavoriten har backat - är Handelsbankens nya sektorfavorit

Av Jessika Bouveng
4 juni 20242 min lästid
Castellum ersätter Catena bland bankens sektorfavoriter.
Handelsbanken har idag uppdaterat sina sektorfavoriter. En förändring sker i fastighetssektorn där Castellum ersätter Catena.

Varför Catena får lämna listan beror på att Handelsbanken inte längre ser någon större uppsida i aktien. Catena är i år upp nära 15% medan Castellum har backat ungefär 8% och har därmed halkat efter sina jämförelsebolag och fastighetsindex.

I sin analys skriver Handelsbanken att Castellums rapport för det första kvartalet visade på viss operationell svaghet. Detta var inget som förvånade banken då bolaget har en bred exponering mot olika segment och geografier.

”Castellum är dock välpositionerat för att möta en något svagare efterfrågan med sin starka balansräkning där inställd utdelning 2022 och 2023, en företrädesemission om 10 miljarder kronor under 2023 samt försäljningar av fastigheter har rustat bolaget”, skriver banken vidare.

Utdelning eventuellt i korten

Handelsbanken utesluter inte att Castellum kan återgå till utdelningar under 2024 samtidigt som de fortsätter på inslagen väg med långsiktigt kloka beslut.

”Med sin disciplinerade finansiella hållning, och med stöd av ett kreditbetyg från Moody’s, har refinansieringsförutsättningarna i obligationsmarknaden förbättrats avsevärt under 2024 och eventuella obligationsemissioner i Euro skulle kunna vara en ytterligare trigger för sentimentet under året”, skriver banken slutligen.

Hela listan

De aktier som ingår i Sektorfavoriter är således Castellum, Epiroc, Essity, H&M, MTG, SCA, Sobi, Swedbank och Tele2.

LÄS MER: Swedbank: Aktien har dippat - tankar i rekylen

LÄS MER: Analytikerna ser positivt på affären - banken höjer sin rekommendation

Dela med dig