Aktiespararna

Aktierna har tokrusat på börsen - analytikern avråder starkt

Av Redaktionen
17 maj 20242 min lästid
Nytt avsnitt av Aktiepodden är ute.
Det är fredag och ett nytt avsnitt av Aktiepodden är ute. I veckans avsnitt dyker vi ner i något som återigen blommat ut på börsen - nämligen meme-aktier.

I veckans avsnitt går Aktiespararnas podd-duo Robert Andersson och Makro-Elin igenom det aktuella på börsen - bland annat rapporter från småbolagen, inflationssiffror och investerargurun Warren Buffetts årsstämma.

Riktigt hett just nu är också meme-aktier som gjort comeback.

“Vad fasen händer med de här meme-stocksen?”, frågar sig Robert Andersson.

År 2021 gick meme-aktier som tåget. Aktierna blev höjda till skyarna på olika forum och ett gemensamt köptryck trissade upp kurserna. Trycket tvingade också blankare att täcka och köpa tillbaka aktierna vilket fick kurserna att gå upp ännu mer. Detta gällde framförallt i bland annat Game Stop, men även andra akter.

Nu har aktierna återigen tagit fart. Podd-duon diskuterar vad som fått aktierna att göra comeback.

Roaring Kitty är tillbaka

Personen bakom Game Stops explosion på börsen är Keith Gill, mer känd som Roaring Kitty på X. Makro-Elin förklarar att Roaring Kitty för första gången sedan 2021 nyligen återigen twittrade ett meme på X. Det tog hans följare som en signal om att dra igång kalaset igen. Sedan dess har han lagt upp fler memes och aktien har rusat.

“Det är väldigt många som har köpt Gamestop - aktien är upp senaste veckan 200% och senaste månaden 357%” säger Robert Andersson som tycker det hela är orimligt.

Analytikern avråder starkt

“Jag kikade på detta under 2021. En stor majoritet av alla investerare i dessa aktier förlorade pengar, ganska mycket pengar. Precis som många andra bubblor så var den generella antagandet att detta inte var en bubbla. I detta fallet är det dock betydligt mer uttalat. Frågan är ju då om man hinner in i svängen och tjäna pengar innan aktien vänder ned igen. Ofta är man dock sist på bollen”, säger Robert Andersson och fortsätter:

“Jag skulle vilja säga mycket stark att jag avråder från den här typen av spekulativa placeringar i skitbolag”

Vill du ta del av fler spännande case från podden? Lyssna här!

LÄS MER: Analytikern totalsågar vårdbolagets rapport

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Aktiepodden

Dela med dig