Aktiespararna

Här är aktierna som många undviker nu

Av Eric Emanuelsson
7 september 20233 min lästid
Swedbanks kapitalförvaltare Oskar Blakstvedt.
Swedbanks kapitalförvaltare Oskar Blakstvedt intervjuas på bankens sajt Aktiellt om aktuella börsämnen och svarar på frågorna: Vilka aktier undviker många nu, vad ska man köpa - och vad händer med räntan?

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Kapitalförvaltaren får frågan om det finns några aktier som Swedbanks kunder undviker för tillfället, och svarar då aktier inom telekom-sektorn.

"Branschen som helhet är präglad av stora regleringar och tillväxten är låg. I Europa finns det cirka ett 50-tal aktörer där konkurrensen gör det svårt att höja sina priser mot kunderna trots den inflation som råder. Detta gör som helhet att telekom är en av de sektorerna som erbjuder sämst inflationsskydd", säger han till Aktiellt.

Läge att köpa amerikanska småbolag

Kapitalförvaltaren konstaterar också att Swedbank nu tror att Fed är klara med sina räntehöjningar, medan Riksbanken har "åtminstone" två räntehöjningar på 0,25% vardera kvar, vilket skulle göra att räntan toppar på 4,25% i Sverige.

Faktumet att Fed sannolikt är klara i USA, samtidigt som Q2-rapporterna för många amerikanska bolag kom in bra, har gjort att Swedbank valt att övervikta i amerikanska aktier.

Oskar Blakstvedt säger att han tycker att det börjar bli läge att titta på amerikanska småbolag.

"De amerikanska småbolagen är som sektor ganska inriktade mot teknik och industri och i kombination med att Swedbank ser fortsatt politiska stimulanser borde sektorn som helhet vara attraktiv", säger han.

Kan bli en enorm trigger för Nibe-aktien

Vad det gäller intressanta aktier i Sverige så slår kapitalförvaltaren ett slag för småspararfavoriten Nibe - en aktie som Swedbank flera gånger lyft fram under de senaste veckorna som ett bra köp.

Oskar Blakstvedt konstaterar att Nibe är en global leverantör av framförallt värmepumpar, och i Europa är det endast två procent av hushållen som har värmepump och i USA så är den siffran mindre än 1%.

"Därför finns det en enorm marknad och bra tillväxtmöjligheter för bolaget. Det ryktas även om att Tysklands fond för grön omställning senare i höst kommer att lämna bidrag på upp till 70 procent av kostnaden för att exempelvis byta ut en oljepanna mot en värmepump. Detta bedöms vara en enorm trigger för aktien", säger han.

LÄS MER: Analytikern: Köpläge - om du är långsiktig och vågar ta risk

LÄS MER: Analys: Slå till på aktien - historiskt billig och bäddat för revansch

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.
Aktietips

Dela med dig