Aktiespararna

Styrräntan i USA lämnas oförändrad

Av Elin Hanspers
31 januari 20242 min lästid
Fed-chefen Jerome Powell.
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 5,25-5,50%.

Centralbanken skriver att de senaste indikatorerna tyder på en stabil tillväxt i den ekonomiska aktiviteten, och att jobbtillväxten har dämpats jämfört med tidigare i år men är ännu stark. De skriver dessutom att arbetslösheten har varit låg, samt att inflationen har mattats det senaste året men är fortfarande hög.

"Kommittén strävar efter att uppnå maximal sysselsättning och inflation på 2% på längre sikt. Utskottet bedömer att riskerna för att nå sina sysselsättnings- och inflationsmål håller på att bli bättre balanserade. De ekonomiska utsikterna är osäkra och kommittén är fortfarande mycket uppmärksam på inflationsrisker", skriver de.

Fedkommittén var enig om räntebeslutet.

I övervägandet av eventuella justeringar av målintervallet kommer kommittén att noga utvärdera ytterligare information, hur utsikterna utvecklas samt riskbalansen.

"Kommittén räknar inte med att det kommer att vara lämpligt att sänka målintervallet förrän man har blivit mer övertygad om att inflationen rör sig hållbart mot 2%", skriver de.

I räntebeskedet slopas fraser om ytterligare policyåtstramning, men man skriver att man kommer att vara redo att anpassa den penningpolitiska hållningen på ett lämpligt sätt om risker uppstår som kan försvåra uppnåendet av Federal Reserves mål.

Reaktioner på beskedet

SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist kommenterar räntebeskedet i en tweet på X.

"Förutsägbart! Fedräntan kvar på 5.50%. Men uttalande gör 180 gr vändning jmf med dec: nu öppnas dörr för lättnad i linje med Feds prognos på 3 sänkningar 2024; oklart när. Marknad tror på 6-7 st. Normal ränta 2-2.5% = för mycket åtstramning när USA-inflationen närmat sig målet", skriver han.

Feds styrränta ändrades senast den 26 juli 2023. Den höjdes då med 25 punkter.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig