Aktiespararna

Här är månadens aktieraketer

Av Elin Hanspers
3 juni 20243 min lästid
Ett vindkraftsbolag hade den starkaste utvecklingen på large cap under maj, medan ett läkemedelsbolag och ett teknikbolag var vinnare på mid respektive small cap.

Under den gångna månaden gick börsen starkt. Vissa aktier har dock gått bättre än andra. Vindkraftsbolaget OX2 toppar vinnarlistan på large cap, då aktien steg med 48,8% den gångna månaden. Bakom kursuppgången ligger EQT:s kontantbud på OX2 om 60 kronor per aktie.

Även kredithanteringsbolaget Intrum har gått starkt, och tar sig in på en andraplats på listan med en uppgång på 32,6% Aktien rusade under slutet av månaden, då sektorkollegan Lowell i sin kvartalsrapport sade sig se ett starkt momentum i sin servicingaffär, vilket väntas fortsätta under 2024. Intrum har på senare tid ökat fokus på just servicingdelen.

På tredjeplatsen över large cap-listans vinnare hittar vi Storskogen, som har stigit med 30,5%. Aktien fick under början av maj ett lyft av kvartalsrapporten, där det justerade ebita-resultatet kom in 10% över analytikernas förväntningar. När BNP Paribas Exane senare under månaden höjde aktien från neutral till outperform steg aktien ytterligare.

På mid cap var det läkemedelsbolaget Calliditas som gick starkast, plus 89,1%. Även här rusade aktien efter ett uppköpsbud. Det var Asai Kasei som i slutet av månaden lade ett rekommenderat kontanterbjudande värt 208 kronor per aktie.

På small cap är det teknikbolaget Precise Biometrics som toppar listan, med en uppgång på hela 119,2%. Bolaget levererade under början av månaden en rapport som togs väl emot på marknaden, Redeye höjde en tid efter motiverat värde till 2,7 kronor från 2,2 och i slutet av maj meddelade bolaget att man lanserar en ny generation av sin AI-drivna antimanipuleringslösning Biolive.

FDA-besked drog ned Getinge

På motsatta sidan är det medicinteknikbolaget Getinge som har tappat mest på large cap under månaden. Aktien sjönk med 20,7%. Bolaget uppdaterade under månaden finansiella mål och pausade vissa aktiviteter i USA efter det brev som amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA skickade till vårdgivare i USA. Såväl Nordea som Kepler Cheuvreux och SHB sänkte också aktien till behåll under månaden.

På mid cap var det affiliateboalget Catena Media som föll mest, med 30,9%. Enligt kvartalsrapporten minskade omsättningen i kvarvarande verksamheten med 49,2% och ebitda-resultatet föll med 95%. Under månaden minskade också Better Collective sitt ägande under 5% av aktierna.

Slutligen är det krisande fastighetsbolaget Oscar Properties som toppar förlorar-listan på small cap, med en nedgång om 68,4%. Bolaget har fått avslag på två ansökningar om företagsrekonstruktion, samtidigt som storägare har dragit sig tillbaka från bolaget och såväl Peter Norman som Markus Dragicevic har hoppat av styrelsen. Kvar är endast grundaren Oscar Engelbert.

LÄS MER: Här är de mest köpta aktierna - investmentbolaget i topp

LÄS MER: Här flockades fondspararna i maj


Dela med dig