Aktiespararna

Här flockades fondspararna i maj

Av Elin Hanspers
30 maj 20244 min lästid
Fondspararna är allt mer offensiva. Här är de fonder som lockat Avanzas och Nordnets sparare i maj.

Börsen har gått starkt under maj, med hög riskaptit hos spararna.

Felicia Schön, privatekonom på Avanza, pekar på att fondspararna, i och med Riksbankens räntesänkning, verkar mer optimistiska om den svenska ekonomin och att fondspararna allt mer positionerar sig för att Sverige är på väg ut ur lågkonjunkturen.

”Under månaden gör nästan 20 procent fler fondsparare nettoköp som är hela 2,5 gånger större än för ett år sedan, vilket är en otroligt stor ökning”, säger Felicia Schön.

"En perfekt storm"

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att börsen inte längre är helt centralbanksstyrd, utan att den nu drivs av att förväntningarna på bolagens vinster har justerats upp.

”Marknaden har accepterat att räntesänkningar i USA dröjer. Istället är fokus på tillväxt i en amerikansk konjunktur som visserligen kanske mattas av, men som ändå förväntas hållas uppe väl. Det i kombination med att inflationen trots allt har börjat komma ned, om än inte riktigt i önskad takt, antar man kan bli lite av en perfekt storm, säger hon och pekar på att spararna ökat exponeringen mot USA.

”Mot bakgrund av det positiva sentimentet har spararna i maj ökat på sina innehav i globalfonder, USA-fonder och techfonder – tre fondtyper som samtliga innehåller en hög andel techjättar. Nvidias pangrapport stärkte sannolikt fondspararnas tro på att AI-hajpen lever och kan fortsätta dra den amerikanska börsen”, säger Frida Bratt.

Globalfonder bland de mest populära

USA-fonder ligger även med på listan över de mest handlade fonderna hos Avanza, men toppar gör globalfonder, Sverigefonder och investmentbolagsfonder.

”Globalfonder är fortfarande fondspararnas stora favorit. Kategorin har länge stått för en övervägande majoritet av fondköpen men nu ser vi att dominansen börjar avta ordentligt till förmån för andra, och fler, fondkategorier”, säger Felicia Schön.

Småbolagsfonder har gått från att vara den näst mest nettosålda kategorin i april till sjätte mest nettoköpta i maj.

”Jag har varit förvånad över att fondspararna tidigare varit så passiva i småbolagsfonderna, men det verkar som att en faktisk räntesänkning var det som behövdes för att spararna skulle återfå tron på marknaden. För de som köpte tidigt under månaden har det givit fin avkastning också – svenska OMXS Small Cap GI har stigit med över 9 procent i maj”, fortsätter Felicia Schön.

Mest köpt hos Nordnet

Nordnet Sverige Index

Länsförsäkringar Global Index

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Nordnet Teknologi Index

Nordnet Global Index

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index

Nordnet USA Index

Öhman Emerging Markets

Swedbank Robur Technology

Mest köpt hos Avanza

Globalfonder

Sverigefonder

Investmentbolagsfonder

Blandfonder

Nordamerikafonder

Mest sålt hos Nordnet

Allianz Global Metals and Mining

HSBC GIF Brazil Bond

Investerum Strategic Value

Go Blockchain Fund

Brummer Multi-Strategy

IKC Global Infrastructure

Aktiv Påverkan R5

Allianz Cyber Security

Nordea Småbolagsfond Norden

Espiria 90 C

Mest sålt hos Avanza

Japanfonder

Energifonder

Nordenfonder

Rysslandsfonder

Företagsboligationsfonder i SEK

LÄS MER: Avanzafonden årets sämsta aktiefond

LÄS MER: Dubbla avkastningen i investmentbolag

Dela med dig