Aktiespararna

Här steg huspriserna tvåsiffrigt

Av Elin Hanspers
13 juni 20242 min lästid
Småhuspriserna vände upp den senaste tremånadersperioden - här är de län och kommuner där priserna stigit mest.

Småhuspriserna i landet steg med 1% under perioden mars till maj jämfört med föregående tremånadersperiod, enligt SCB. Priserna steg i 12 av landets län och sjönk i 5 av länen. Mest steg priserna i Norrbotten, med 7%, följt av Gävleborg, med 5% och Jämtland, Västernorrland, Kalmar och Örebro, med 3%.

I Stor-Malmö steg priserna med 1%, medan de låg stilla i Stor-Stockholm och sjönk med 1% i Stor-Göteborg.

Sett till landets större kommuner har siffrorna rört sig betydligt mer. Örnsköldsvik har sett störst prisuppgångar, med 11%, följt av Luleå, med 10% och Skövde samt Karlstad med uppgångar på 8%.

Sjönk gjorde priserna mest i Borlänge, med 9%, följt av Falun, med 8%, samt Eskilstuna och Sundsvall, med 7%.

Sjunkande priser på årsbasis

På årsbasis, alltså jämfört med motsvarande period året innan, föll småhuspriserna med 1% den senaste tremånadersperioden. Priserna steg endast i 5 län, och sjönk i 10. Mest steg de i Norrbotten, med 11%, medan den största nedgången syns i Dalarna och Blekinge, med 5%.

På årsbasis sjönk priserna i Stor-Göteborg och Stor-Stockholm med 2 respektive 1% medan de steg med 1% i Stor-Malmö.

Även på årsbasis är det Örnsköldsvik som toppat listan över de största prisuppgångarna i landets större kommuner. Priserna i kommunen har stigit med 10%. Därefter ses de största uppgångarna i Luleå och Gotland, med 7%.

De största nedgångarna står Borlänge och Eskilstuna för, med nedgångar på 13%, följt av Örebro, där priserna sjunkit med 8%.

LÄS MER: Så mycket stiger bostadspriserna

LÄS MER: SCB: Sex av tio har över 50% belåning på bostaden


Dela med dig