Aktiespararna

SCB: Sex av tio har över 50% belåning på bostaden

Av Finwire/Redaktionen
29 maj 20242 min lästid
Tre av tio hushåll har en skuldsättning som ligger över 70 procent av värdet, enligt SCB.
Totalt sex av tio bolånetagare har en skuldsättning som ligger över 50 procent av bostadens värde. Det visar en genomgång som SCB låtit göra.

Tre av tio hushåll har en skuldsättning som ligger över 70 procent av värdet, vilket innebär den övre delen av amorteringsgränsen. Fyra av tio har under 50 procents belåning.

– Vi kan se att 60 procent av hushållen har en belåningsgrad på över 50 procent. Några hushåll ligger på en högre nivå, 8 procent har en belåningsgrad på 85 procent eller mer baserat på aktuell marknadsvärdering, säger Anton Bratt, nationalekonom på SCB

SCBs undersökning har skett på uppdrag av Riksbanken.

Belåningsgraden styr kravbilden på amorteringar. Hushåll med en belåningsgrad på över 50 procent men mindre än 70 procent ska amortera en procent av lånebeloppet årligen. Har hushållet en belåningsgrad på över 70 procent ska man amortera 2 procent av lånebeloppet årligen.

– Hushåll med en belåningsgrad på mellan 70 och 85 procent har i snitt en ränta som ligger 0,09 procentenheter högre än hushållen med en belåningsgrad på mellan 50 och 75 procent, säger Anton Bratt.

Hushållen högre belånade

Det saknas historik på området. SCB började att producera statistiken i mars förra året. Utvecklingen hittills visar att andelen med belåningsgrad under 50 procent har minskat från 42 procent i mars 2023 till 40 procent i april 2024.

– I förhållande till bostadens värde är alltså hushållen högre belånade i dag än för ett år sedan, säger Anton Bratt.

LÄS MER: Allt fler svenskar får kämpa med privatekonomin

LÄS MER: Prognosen: Inflation på 1%

Dela med dig