Aktiespararna

Hur påverkas börsen av valåret i USA?

Av Jessika Bouveng
11 april 20242 min lästid
Joe Biden är USAs nuvarande president.Foto: TT
Hur påverkas börsen när det är valår i USA? En strateg har tittat närmare på hur det sett ut historiskt.

I november senare i år är det dags för val i USA. Vem som blir president på andra sidan Atlanten har en samhällelig påverkan på hela världen, likaså börsen.

Sebastian Gierlowski Carling är investeringsstrateg på Söderberg & Partners och han har undersökt hur valet kan påverka aktiemarknaden. Ett sätt är att se på saken ur ett historiskt perspektiv.

“Sedan det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 skapades 1923, (under ett annat namn och med betydligt färre bolag) har det hållits 25 amerikanska presidentval. Men bara fyra av dessa 25 år hade en negativ börsavkastning”, skriver han.

21 av 25 år med amerikanska presidentval har alltså levererat en positiv avkastning på börsen.

Kriser har brutit trenden

De fyra år där avkastningen på börsen var negativ präglades alla av olika typer av kriser - 1932 rådde “den stora depressionen, 1940 hade andra världskriget brutit ut, 2000 sprack IT-bubblan och 2008 nådde globala finanskrisen sin kulmen.

Ur ett historiskt perspektiv ser det alltså ut att bli ett bra år på börsen. Det finns dock såklart andra faktorer som påverkar enligt strategen.

“Vi ser just nu att inflationen håller på att falla tillbaka, vilket bör öppna upp för att centralbankerna att börja sänka räntan under året. Detta i kombination med de goda vinsterna som bolagen levererar, bäddar för ett positivt börsår”.

LÄS MER: Klart fler jobb i USA än väntat

LÄS MER: Experten: Begränsad uppsida i USA - här är aktierna att föredra

Marknadsnyheter

Dela med dig