Aktiespararna

"Inflationssiffrorna en viktig pusselbit för Riksbanken"

Av Elin Hanspers
15 maj 20242 min lästid
Robert Bergqvist, Shoka Åhrman och Michael Grahn.
Inflationen steg mindre än väntat, men att Riksbanken sänker räntan i juni ser ändå avlägset ut, enligt experterna.

Under onsdagen publicerade SCB färska inflationssiffror för april. Inflationstakten enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, var 2,3%. Motsvarande siffra för mars var 2,2% och väntat var 2,4%.

Inflationstakten beräknad exklusive energiprodukter (KPIF-XE) var 2,9% i april, vilket även var noteringen i mars. Marknaden hade räknat med en uppgång till 3,0%.

Riksbankens prognos för KPIF låg på på 2,7% och för KPIF exklusive energi på 3,3%.

"Spot on"

Danske Banks chefsekonom Michael Grahn kommenterar att aprilsiffrorna var "spot on" Danskes prognos.

"Det här ser jättebra ut. Vi är på väg mot ytterligare räntesänkningar inflationstrycket i Sverige är lågt", säger han.

Han pekar på att hyrorna var lägre än väntat och så även elpriserna och flygresor.

Att inflationen kom in lägre än väntat är dock inte ett tecken på att Riksbanken åter kommer att sänka räntan i juni, menar han, utan för att det ska ske behöver inflationen avvika än mer från Riksbankens prognoser.

Han pekar också på att det finns en risk att Eurovision och Taylor Swifts Sverigebesök, genom höjda hotell- och restaurangpriser, trycker upp majinflationen mer än vad som skedde vid förra årets Beyoncé-besök.

Även SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist skriver i en tweet att kompassnålen "pekar stadigt på 2%! Spring inte på junisänkning." och påminner om att det kommer att komma tre inflationsutfall till innan SEB:s förväntade sänkning 20 aug.

"Anekdotisk info bekräftar svårigheter att höja priser", avslutar han sin tweet.

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP och Storbrands, säger också att inflationen väntas ligga på, eller något under, inflationsmålet på 2% under sommaren, vilket ger fortsatt utrymme för fler sänkningar under året.

”Dagens inflationssiffror är svagare än väntat och blir en viktig pusselbit i Riksbankens fortsatta räntebanan där deras egen prognos ligger på 2,7 procent i april", säger hon i en kommentar, enligt Aftonbladet.

LÄS MER: Inflationen ökade mindre än väntat i april

LÄS MER: Så blir din bolåneränta i slutet av 2024
Dela med dig