Aktiespararna

Investeringschefen: Fördel för svenska aktier

Av Elin Hanspers
5 juni 20242 min lästid
Jon Arnell.
I sin marknadssyn för juni skriver försäkringsförmedlaren Säkras investeringschef Jon Arnell att förutsättningarna finns för fortsatta börsuppgångar under året.

Enligt Jon Arnell befinner vi oss i en marknad som väljer att tolka det mesta positivt. Samtidigt slits framförallt de amerikanska marknaderna mellan ett positivt och ett negativt scenario kring räntesänkningar. Det perfekta amerikanska utfallet, med en mjuklandning, skulle enligt honom inträffa om siffrorna pekar på en tydligt fallande inflation samtidigt som ekonomin bromsar lite lagom. Detta skulle kratta manegen för Fed att sänka räntan.

Vad gäller Sverige menar han att dörren är öppen för fortsatta räntesänkningar, även om dessa inte lär komma innan september.

”Riksbankens fokus riktas alltmer på den inhemska ekonomin, vilken vädrar morgonluft med tydligt fallande inflation, piggare inköpschefer och en återgång till en stabilare tillväxt framåt. Givet det förbättrade inflationsläget och de grundläggande stabila statsfinanserna ser utsikterna betydligt bättre ut än tidigare, vilket talar för svenska tillgångar i stort”, skriver han.

Förutsättningar för fortsatta uppgångar

Jon Arnell menar att stigande vinster, avtagande inflation och mjukare centralbanker ger förutsättningar för vidare uppgångar för aktier generellt. Samtidigt ser han, i takt med stabilare ekonomisk utveckling, en rotation mot de cykliska delarna i marknaderna.

Han menar dock att en konsolidering i närtid skulle vara hälsosamt för marknaderna ur det längre perspektivet, då förväntansbilden kanske lutar lite väl positivt i dagsläget.

”Vi håller oss neutrala tillgångsmässigt, men ser fördel för svenska aktier och fortsatt attraktiva räntenivåer talar alltjämt för krediter av bättre kvalité”, skriver han.

LÄS MER: Analytikern: Här är min EM-elva för börsen

LÄS MER: Portföljchefen: Dessa aktier har släpat efter - ser attraktiva ut

Dela med dig