Aktiespararna

Portföljchefen: Dessa aktier har släpat efter - ser attraktiva ut

Av Jessika Bouveng
4 juni 20241 min lästid
Peter Nelson, portföljchef hos Carnegie Private Banking.
Carnegies diskretionära förvaltningsteam är ute med en ny strategiuppdatering. Peter Nelson, portföljchef hos Carnegie Private Banking, säger till bankens egna sajt att Carnegie överviktar i aktier, både svenska och globala, sedan drygt ett halvår tillbaka.

Under april månad valde dock banken att göra en mindre vinsthemtagning med anledning av bland annat värderingsskäl. Peter Nelson säger att framförallt USA-börserna såg dyra ut.

Peter Nelson får frågan vad som skulle få förvaltningsteamet att ändra sin syn på börsen.

“I första hand om börsen skulle stiga omotiverat mycket. Vidare är det viktigt att makrostatistiken fortsätter att vara lagom varm för börsen. Blir den för het med höga tillväxtsiffror och en inflation och räntor som drar iväg igen – då skulle vi bli mer försiktiga”, säger han.

Han tillägger att de också hade tänkt om även om siffrorna hade blivit för svala och då skulle se tecken på en möjlig recession.

Småbolagen ser attraktiva ut

Peter Nelson menar vidare att småbolagen är fortsatt intressanta.

“De har släpat efter storbolagen, ser attraktiva ut och borde dra till sig mer intresse där vi befinner oss i cykeln. Lägre räntor skulle också gynna småbolagen. Tillväxtmarknaderna som också utvecklats svagt en längre tid ser också långsiktiga intressanta ut”, säger han.

I båda casen föredrar Carnegie en aktiv förvaltning för att bland annat undvika en stor andel lågkvalitativa småbolag samt stora statligt kontrollerade bolag på tillväxtmarknaderna.

LÄS MER: ”Potential för mer börsoptimism”

LÄS MER: Aktiechefen: Då är det läge att plocka hem vinst

Media och analyshus

Dela med dig