Aktiespararna

”Potential för mer börsoptimism”

Av Elin Hanspers
4 juni 20242 min lästid
I sin uppdaterade investeringsstrategi skriver Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson att det fortsatt råder en gynnsam miljö för aktier och att banken behåller sin tydliga övervikt.

Swedbank ser fortsatt optimism kring de viktigaste drivkrafterna för finansmarknaderna.

”Lyfts blicken något är stöden för fortsatt risktagande på plats. Vi behåller därför den tydliga övervikten i aktier, som finansieras av en undervikt i räntor. Även krediter gynnas i en sådan här miljö, men med begränsad avkastningspotential landar de neutralt”, säger Mattias Isakson.

Framflyttad mållinje

Mattias Isakson pekar på att den amerikanska ekonomin har överraskat positivt samtidigt som inflationen fallit långsammare än väntat.

”Mållinjen för när den amerikanska inflationen är helt besegrad har fått flyttas fram. På samma sätt flyttades mållinjen för den amerikanska ekonomins styrka kontinuerligt fram under räntehöjningsfasen och nu ser Europa ut att kunna ta över taktpinnen när USA saktar in. Detsamma gäller vinstutvecklingen, som gång efter gång överraskat positivt”, skriver han och pekar på att även mållinjen för optimismen och fortsatta börsuppgångar flyttas fram.

Fortsatt optimism

Under 2024 har Swedbank sett en bredare uppgång på marknaden med fler segment som deltar i uppgången. Detta är positivt för en ihållande optimism och en ny andhämtningspaus likt den i april ska bara ses som just detta.

”[D]et finns mer potential för optimism därefter”, säger Mattias Isakson.

LÄS MER: Danske: Så agerar centralbankerna under 2024 och 2025

LÄS MER: Aktierna som lockade miljonärerna i maj

Marknadsanalyser

Dela med dig