Aktiespararna

Danske: Så agerar centralbankerna under 2024 och 2025

Av Jessika Bouveng
4 juni 20242 min lästid
Danske Bank ger prognoser för flera centralbanker och hur de kommer att agera under 2024 och 2025 i sin senaste Nordic Outlook rapport.

Den senaste Nordic Outlook-rapporten från Danske Bank visar på en optimistisk ton för de större ekonomierna. Ekonomisk statistik har varit bättre än väntat i både USA, Europa och Kina menar Danske Bank, och tillväxten överträffar förväntningarna.

Euroområdet väntas nu växa med 0,7% mot tidigare förväntade 0,5%. För 2025 är prognosen oförändrad på en tillväxt på 1,5%.

“Euroområdets ekonomi har börjat växa igen i takt med att aktiviteten i tjänstesektorn stiger och det värsta är över för tillverkningsindustrin. Tillväxten i tjänstesektorn får stöd av en historiskt stark arbetsmarknad i kombination med stigande realinkomster”, skriver Danske Bank.

ECB sänker räntan två gånger 2024

På torsdag är det dags för ECBs näste räntebesked och Danske Bank tror på totalt fem sänkningar under 2024 till och med 2025.

”Vi räknar med två sänkningar med 25 punkter från ECB i år, följt av ytterligare tre sänkningar 2025. Jämfört med Nordic Outlook i mars har vi reviderat vår förväntan om en sänkning i september i år och december nästa år på grund av stark och ihållande inhemsk inflation i kombination med tillväxt som är bättre än väntat.”

Även Fed sänker räntan två gånger

För USAs del ser banken ett gradvis avtagande av tillväxten. Långsiktigt ser man dock fortfarande tillväxt på en strukturellt stabil grund.

Kärninflationen i USA tros nu bli något högre än tidigare väntat på 3,4% (3,2), och så även för 2025 med 2,6% (2,5). Fed väntas sänka räntan två gånger i år, mot tidigare väntade tre gånger, vilket Danske Bank kommunicerade i sin “Fed call” i maj.

Prognoser för Sverige

Vad gäller tillväxten i Sverige lämnas prognoserna oförändrade både för 2024 och 2025. Det innebär att ekonomin väntas växa med 1,5% i år och 2% under 2025.

Prognoserna kring inflationen och styrräntan är också oförändrade jämfört med förra rapporten. Banken tror alltså fortsatt på ytterligare två räntesänkningar från Riksbanken.

LÄS MER: Danske: Detta kan vara en trigger för cykliska exportaktier

LÄS MER: Nordea: Här finns det mer uppsida att hämta

Marknadsnyheter

Dela med dig