Aktiespararna

"Spararna kan ta för stor risk”

Av Redaktionen
15 mars 20242 min lästid
Aktiespararnas vd Joacim Olsson.
När skattedeklarationerna snart ska lämnas in är det med en betydligt högre ISK-skatt än tidigare. Aktiespararnas vd Joacim Olsson varnar nu för att den högre skatten kan leda till att spararna tar alltför hög risk.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson har i en TT-artikel varnat för att de höjda ISK-skatterna kan påverka sparbeteendet.

”Den högre skatten kan leda till att spararna gör mer riskfyllda placeringar, för att kompensera med högre avkastning”, säger Olsson till Aktiespararna.

I TT-artikeln kommenterar Olsson också det faktum att tillväxten i ISK-tillgångarna bromsat in till omkring 1% 2023, ned från 4% året före.

”Den låga tillväxten antyder att något har hänt. Högre räntor och högre inflation kan ha gjort att människor månadssparar mindre, att de upphör att månadsspara eller till och med tvingas ta ut sina besparingar”, säger Olsson till TT.

Schablonintäkten ökar

Till följd av högre statslåneränta ökar schablonintäkten på ISK-tillgångar till 2,94% (statslåneräntan plus 1 procentenhet) för inkomståret 2023. För inkomståret 2024 höjs schablonintäkten till 3,62%. Den skatt som betalas är 30% av schablonintäkten.

Aktiespararna och Joacim Olsson har vid ett flertal tillfällen krävt att regeringen lever upp till löftet om att undanta 300 000 kronor från skatt på ISK och varnat för att de höjningar som nu sker kan få stora konsekvenser på sparandet.

Regeringen föreslog också i december förra året att ISK-tillgångar upp till 300 000 kronor per person ska bli skattefria. Målet är att få med detta som en skattesänkning i höstbudgeten.

LÄS MER: Regeringen vill göra del av ISK skattefritt

LÄS MER: Så blir din privatekonomi 2024
ISK

Dela med dig