Aktiespararna

Regeringen vill göra del av ISK skattefritt

Av Göran Lind
18 december 20232 min lästid
Tidöpartierna meddelar nu att de kommer gå vidare med förslaget om att göra de första 300 000 kronorna på ISK skattefritt. Dock kommer beskedet med en rejäl brasklapp: "Man flaggar för att det inte är säkert utan beror på det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet om det faktiskt blir en sänkning 2025. Det är bara att beklaga att man inte är tydligare", säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

Löftet om att göra de första 300 000 kronorna på ISK-sparande skattefria har funnits med sedan regeringen tillträdde förra året - men än så länge har det inte resulterat i någonting.

Något som Aktiespararnas vd Joacim Olsson kritiserat och samtidigt uppmanat regeringen att införa förslaget.

Nu verkar det dock som att det är på gång.

Går vidare med förslaget om 300 000 skattefritt på ISK

Under måndagen meddelade bland annat finansministern Elisabeth Svantesson (M) att Tidöpartierna nu går vidare med förslaget och skickar ut det på remiss.

Tidöpartierna skriver på Aftonbladets debattsida att förslaget också gäller kapitalförsäkringar och att ambitionen är att förslaget ska gå igenom budgetpropositionen för 2025. Partierna betonar dock att det samtidigt hänger på hur stort reformutrymmet blir.

"I dag tar vi ett första steg mot sänkt skatt på sparande och remitterar förslaget att skattebefria de första 300 000 kronorna inom ISK", skriver finansministern på X.

Enligt regeringsunderlaget skulle förslaget omfatta 3,5 miljoner sparare.

Aktiespararnas vd kommenterar

Aktiespararnas vd välkomnar beskedet, men oroas samtidigt över finansministerns brasklapp:

"Vi har länge krävt att regeringen ska uppfylla sitt löfte, behovet har knappast blivit mindre av chockhöjningen av skatteuttaget från ISK under 2024. Därför välkomnar vi förstås att förslaget nu kommer ett steg närmare ett beslut. Samtidigt flaggar man för att det inte är säkert utan beror på det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet om det faktiskt blir en sänkning 2025. Det är bara att beklaga att man inte är tydligare", säger Joacim Olsson.

LÄS MER: Så mycket höjs ISK-skatten 2024

LÄS MER: Joacim Olsson: Dags att regeringen lever upp till ISK-löftet

ISK

Dela med dig