Aktiespararna

Kapitalförvaltaren: Tre köpråd från banken under rapportsäsongen

Av Jessika Bouveng
10 maj 20242 min lästid
Sepideh Larsson är kapitalförvaltare på Swedbank.
Sepideh Larsson, kapitalförvaltaren på Swedbank, lyfter tre aktier som banken ser köpläge i just nu.

I onsdags kom glädjande besked från Riksbanken att centralbanken valde att sänka räntan med 25 punkter. Sepideh Larsson säger att det just nu andas optimism på aktiemarknaden.

”Vi tror även att ECB kommer att följa Sveriges räntesänkning vid sitt penningpolitiska möte i juni samt att Fed kommer att sänka räntan först andra halvåret”, säger hon till börssajten Aktiellt.

Aktuellt för börsen är även den pågående rapportperioden. Sepideh Larsson säger att den inleddes med en högre riskvilja. Det som agerat slag mot den var banksektorn.

”Vinstutsikterna för denna sektor ser sämre ut nu när räntenettot får sig en törn av kommande räntesänkningar. Samtidigt förväntas lönsamheten ligga kvar på en hög nivå, kreditförluster är mer eller mindre obefintliga, värderingen är helt ok och balansräkningarna är urstarka”, säger hon.

Köpläge i SHB, Nordea och Securitas

Tre aktier som kapitalförvaltaren tycker ser intressant ut är Handelsbanken, Nordea och Securitas.

För Handelsbankens del menar hon att aktien tog oförtjänt med stryk på rapportdagen. Hon säger också att aktien har en attraktiv värdering och en bra balansräkning.

”En annan bankaktie som ser köpvärd ut efter rapporten är Nordea. Nordea överraskade bland annat marknaden med en lägre resolutionsavgift än väntat. Efter rapporten upprepade vår analytiker Köp- rekommendationen.”

Slutligen lyfter Sepideh Larsson Securitas som rapporterade under onsdagen. Säkerhetsbolaget redovisade en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet. Rörelsevinsten ökade.

”Successiv marginalförstärkning de kommande åren kombinerat med historiskt låga värderingsnivåer gör oss till köpare av aktien.”

LÄS MER: "Förvånande besked från Riksbanken"

LÄS MER: Handelsbanken ser köpläge i detaljhandelsbolaget efter rapport

Dela med dig