Aktiespararna

Riksbanken sänker räntan

Av Elin Hanspers
8 maj 20242 min lästid
Riksbankschefen Erik Thedéen.
Riksbanken sänker styrräntan som väntat till 3,75%

Riksbanken sänker styrräntan som väntat till 3,75% från 4,00%. Samtliga fyra storbanker väntade sig också att Riksbanken skulle sänka räntan till 3,75%.

I sitt penningpolitiska besked skriver Riksbanken att inflationen nu är nära målet och att information som tillkommit efter marsrapporten stärker bilden av en inflation nära målet även på lite längre sikt.

Marsutfallen var också lägre än Riksbankens senaste prognos. I mars var KPIF-inflationen 2,2%, exklusive energipriser var inflationen 2,9%.

"När inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag kan penningpolitiken lättas. Direktionen har därför beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, i linje med prognosen i mars", skriver Riksbanken.

De pekar dock på att inflationsutsikterna är osäkra, såväl på upp- som nedsidan. Riskerna som kan göra att inflationen stiger igen har främst att göra med den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs. Därmed menar banken att anpassningen av penningpolitiken framöver "bör därför präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan."

Reaktioner på räntebeskedet

SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist är som vanligt snabb på att twittra om räntebeskedet.

"Där satt den - mitt i räntekrysset! Sänkningen: efterlängtad & saknad av många. Riksbanken "lovar" två sänkningar till i år - vi tror på tre till och ytterligare tre 2025. Knäpptyst i vårt enorma handlarrum sekunderna innan. Lättnad! Bra beslut av Riksbanken. Nu blir det sommar", skriver han på X.

Swedbank skriver i en makrokommentar att banken håller fast vid sin syn på att Riksbanken nu väntar till september med att fortsätta sänka räntan.

"Vi det laget bör såväl ECB som Fed ha börjat sänka räntorna och kronan kommer troligtvis att vara på fastare mark än den är nu", skriver de.

LÄS MER: Så blir din bolåneränta i slutet av 2024

LÄS MER: Experten: Aktierna med potential efter en räntesänkning

Dela med dig