Aktiespararna

Experten: Aktierna med potential efter en räntesänkning

Av Jessika Bouveng
6 maj 20242 min lästid
Småbolagen gynnas av en kommande räntesänkning, det skriver Söderberg & Partners.
Vilka aktier kan bli intressanta efter att Riksbanken potentiellt börjar sänka räntan på onsdag? Söderberg & Partners lyfter småbolagen som alternativ.

På onsdag är det dags för Riksbanken att komma med sitt nästa räntebesked. Det är flera saker som talar för att det kan bli en första räntesänkning - bland annat tror samtliga storbanker i Sverige att det blir en sänkning.

Räntan och vikten av Riksbankens beslut har det talas om mycket det senaste då det har en stor effekt på bland annat börsmarknaden. Söderberg & Partners konstaterar att Stockholmsbörsen generellt sett är ganska räntekänslig, speciellt de mindre bolagen.

Medan storbolagsindexet OMXS30 under året har slagit flera rekord ligger det breda indexet OMXSPI fortfarande ungefär 10 % under de toppnoteringar som nåddes i början av 2022.

Vändning för småbolagen på g

Inflation och höga räntor har pressat småbolagen. Nu kan småbolagen stå inför en vändning, menar Söderberg & Partners investeringsstrateg Sebastian Gierlowski Carling.

“Stockholmsbörsen i allmänhet och småbolagen i synnerhet pressades hårt när den skenande inflationen så småningom förde med sig omfattande räntehöjningar. Nu när vi står inför en rörelse i motsatt riktning är det därför rimligt att anta att vi kan få se den motsatta rörelsen de kommande månaderna”, skriver han samt att de har en positiv syn på småbolagens potential.

LÄS MER: Danske: Detta krävs för fortsatta börslyft

LÄS MER: Chefsekonomen: Caset att ECB sänker räntan växer sig allt starkare

MarknadsanalyserMedia och analyshus

Dela med dig