Aktiespararna

Danske: Detta krävs för fortsatta börslyft

Av Elin Hanspers
6 maj 20242 min lästid
Börserna har stigit sedan årsskiftet, men för att börsuppgången ska fortsätta behöver stigande vinster i bolagen ta över som drivkraft från stigande värderingar, skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn i sitt veckobrev.

Globala aktier är upp 7,6% i lokal valuta sedan årsskiftet, skriver Maria Landeborn i sin veckokommentar, och noterar att uppgången är nästan dubbelt så stor i svenska kronor tack vare att kronan har försvagats.

"Det har lyft värdet på svenska folkets sparande i USA- och globalfonder. Stockholmsbörsen har stigit knappt 7 procent sedan årsskiftet inräknat utdelningar. Det har med andra ord lönat sig att sprida riskerna globalt, skriver hon.

Vidare noterar hon att Fed-chefen Jerome Powells uttalanden i förra veckan minskade osäkerheten kring Feds agerande framöver och att marknaden fortfarande vädrar räntesänkningar, vilket är positivt för aktiemarknaden.

Stigande vinster i fokus

Maria Landeborn skriver vidare att börsuppgången under 2023 inte drevs av stigande vinster utan av stigande värderingar och att värderingarna på marknaden, och då särskilt i USA, är relativt höga.

"På kort sikt säger värderingar väldigt lite om kurspotentialen, men ur ett längre perspektiv brukar höga värderingar indikera att avkastningspotentialen är lägre än normalt. För att börsen ska fortsätta att stiga behöver stigande vinster i bolagen ta över som drivkraft från stigande värderingar", skriver hon.

Hon skriver att det i dagsläget väntas en vinsttillväxt på drygt 10% i år, vilket ses som tillräckligt för fortsatt stöd för börsen.

"Delar av aktiemarknaden är dessutom lågt värderad. Dit hör exempelvis småbolag som vi har en positiv syn på", skriver hon.

LÄS MER: Kapitalförvaltaren: Två aktier för portföljen under geopolitisk oro

LÄS MER: Här är årets kursrusare


Marknadsanalyser

Dela med dig