Aktiespararna

Läkemedel och lastbilar i topp på börsen i år

Av Göran Lind
2 maj 20242 min lästid
Vi listar aktierna som gått bäst på börsen i år.
Stockholmsbörsen är +6% årets fyra första månader. Men bland de verkliga kursrusarna finner vi ett sårläkemedelsbolag, en doldis i investmentbolagsektorn och en lastbilsjätte.

Med fyra månader avklarade på året är Stockholmsbörsen upp ca 6%. Inte så illa, men det finns förstås aktier som gått betydligt bättre än så på börsens huvudlista.

Allra starkast har Ascelia Pharma utvecklats. Bolaget är specialiserat på utveckling av sårläkemedel inom onkologi. Aktien är upp 214% i år. Exakt vad som lyft kursen är svårt att säga. Möjligen beror det på stigande förhoppningar om ett positivt utfall från en fas 3-studie av kontrastmedelskandidaten Orviglance nu i maj, efter att bolaget i december meddelat att bildutläsningsfasen startat som planerat. Tvåa är ett annat läkemedelsföretag, Moberg Pharma, som lyft 125%.

Cybersäkerhet i portföljen

Trea bland kursvinnarna är det okända investmentbolaget Concejo, aktien är upp 82%. Bolaget investerar i onoterade bolag huvudsakligen inom branscher som brandsäkerhet, cybersäkerhet samt olje- och gassektorn. Aktien rusade när man meddelade om en extrautdelning, kanske kan också inriktningen mot cybersäkerhet ha givit aktien lyft under vingarna.

På fjärde plats finns ett avsevärt större bolag, Traton. Aktien var länge ett sorgebarn på börsen, men har klättrat 67% i år. Lastbilsaktier har medvind i största allmänhet just nu. I fallet Traton (med Scania, MAN, Navistar och Volkswagen Truck & Bus) bidrar starka rapporter med stigande vinstmarginal, en positiv guidning från bolaget för 2024 och höjda riktkurser från analyshusen till uppgången. Inte minst har Scanias fina första kvartal bidragit till optimismen.

Femma är Lundin Mining vars aktie lyft i takt med stigande kopparpriser, +52%. Just idag faller dock aktien 5% efter att resultatrapporten för Q1, som var i linje med förväntningarna, uppenbarligen ändå inte riktigt föll aktiemarknaden i smaken.

LÄS MER: Här är rapportförlorarna spararna valde att köpa i april

LÄS MER: Två investmentbolag klara vinnare första kvartalet

Dela med dig