Aktiespararna

Två favoritaktier från kapitalförvaltaren - "Givet i en svensk portfölj"

Av Jessika Bouveng
17 maj 20242 min lästid
Swedbank ser köpläge i Atlas Copco och Assa Abloy.
Rapportsäsongen för det första kvartalet håller på att stängas. Under perioden höll Oskar Blakstvedt ett extra öga på verkstadsbolagen där framförallt orderingång och utsikter låg i fokus.

”Ungefär hälften av bolagen har kommit in något bättre än väntat och vice verca. Överlag verkar bolagen lyckas hålla upp omsättningen och marginalerna”, säger han till börssajten Aktiellt.

De två aktier han finner mest intressanta inom sektorn är Atlas Copco och Assa Abloy.

”Investerarna gillar Atlas Copco då bolaget har visat att de kontinuerligt år efter år har lyckats skapa en god försäljningstillväxt i kombination med att marginalen har lyckats hållas på en förhållandevis hög nivå”, säger han.

Kapitalförvaltaren lägger till att aktien kan kännas dyr på P/E 33. Samtidigt tycker han att man som investerare ska lägga vikt i bolagets förmåga att övertid skapa hög och stabil vinsttillväxt och aktien är därför enligt honom given i en svensk aktieportfölj.

”Vi tycker att aktien är köpvärd med en riktkurs om 220 kr.”

Assa Abloy köpvärd

Om Assa Abloy säger han att aktien historiskt alltid handlats med en premie mot sektorn då bolaget över tid har visat sig uppehålla en god intjäningsstabilitet. Vad som bland annat gynnar aktien är den strukturella trenden inom urbanisering där intelligenta lås lockar flera hushåll.

”Just nu ligger värderingen i linje med sektorn, men vår analytiker tror att bolaget över tid kommer att återfå en premievärdering igen. Vi tycker att aktien är köpvärd med en riktkurs om 125 kr”

LÄS MER: Här är storbankens småbolagsfavoriter

LÄS MER: Banken: Nu vänder det för bolaget - köp


ASSA ABLOYAtlas CopcoMedia och analyshus

Dela med dig