Aktiespararna

Kepler Cheuvreux anser att Balder är ett fynd och upprepar köp

Av Eric Emanuelsson
12 februari 20242 min lästid
Kepler Cheuvreux tycker att värderingen av Balder är attraktiv i nuläget.
Analyshuset Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för Balder från 80 till 87 kronor och upprepar köp. Man anser att bolaget är alldeles för försiktig i sin helårsprognos och säger att aktiens värdering "är ett fynd."

Fastighetsbolaget Balder redovisade ett lägre förvaltningsresultat under det fjärde kvartalet, jämfört med samma period året innan.

"Även om vi inte kommer att tillföra lika mycket nyproducerad yta som förra året samt att hyresökningarna i vårt kommersiella bestånd kommer att bli lägre, bör vi kunna hålla förvaltningsresultatet stabilt förutsatt att inget drastiskt händer med växelkurser eller räntor", sa vd Erik Selin i rapporten.

Analyshuset Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks aktieanalyser, skriver nu i en ny kommentar på Aktiellt att Balder-aktien - trots en kursutveckling på plus 18% de senaste tre månaderna - är "billig hur man än ser på det."

Kepler upprepar köp på Balder

Kepler anser att Balder är alldeles för försiktig i sin helårsprognos om ett oförändrat förvaltningsresultat 2024 och räknar i stället med att resultatet ökar med 6% under året.

"Bolaget har extremt stabila intäkter med endast 4 procent av hyreskontrakten som förfaller under 2024. 74 procent av finansieringsportföljen är säkrad med lång löptid och på attraktiva nivåer. Mot bakgrund av detta ser nuvarande 2024 års P/FFO på 12 (23 procent rabatt mot sektorn) ut som ett fynd. I linje med vinstrevideringarna höjer vi vår riktkurs från 80 till 87 kronor", skriver Kepler.

Ränta på 2% i slutet på 2025

Analyshuset konstaterar att Balder redovisade hyresintäkter i det fjärde kvartalet som var 3% högre än Keplers prognos och att driftöverskottet kom in 1% bättre. Förvaltningsresultatet kom in 8% bättre än Keplers prognos, vilket berodde till stor del på lägre finansiella kostnader. Fastighetsvärdet sjönk med 1,9% jämfört med analyshusets prognos på en nedgång med 2,2%.

Kepler Cheuvreux skriver slutligen att de räknar med att styrräntan ligger på 2,0% i slutet på 2025, vilket kommer gynna Balder.

LÄS MER: Veckans aktie: Värderingen är oförtjänt låg - köp

LÄS MER: Korta portföljen: Vi säljer nedpressade aktien som har rusat

Dela med dig