Aktiespararna

KI:s prognos - "en ljusglimt till pressade hushåll"

Av Redaktionen
20 december 20233 min lästid
Konjunkturinstitutet spår nu att inflationen väntas sjunka framöver och att den under andra halvåret nästa år kommer att ligga tydligt under Riksbankens mål om 2%. "En ljusglimt som Konjunkturinstitutet ger till pressade hushåll är att Riksbanken förväntas sänka räntan från och med i sommar nästa år. Och de förväntar sig också en mer expansiv finanspolitik, vilket är positivt. Det ger utrymme till konsumtion och investeringar", säger Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP och Storebrand.

Sveriges ekonomi väntas växa igen 2024, om än i långsam takt. Det skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste konjunkturprognos.

Den svenska BNP-tillväxten till marknadspris beräknas i år landa på -0,2%, och nästa år på 1%. Under 2025 ses en tillväxt på 2,6%.

Fortsatt sjunkande inflation

KPIF-inflationen har redan kommit ner från dryga 10% förra året till 3,6% i november, men väntas sjunka ytterligare framöver och under det andra halvåret 2024 ligga tydligt under Riksbankens inflationsmål.

KPIF-inflationen beräknas i år landa på 6% och både nästa år och 2025 ses en KPIF-inflation på 1,7%.

Riksbanken väntas på grund av inflationssiffrorna inleda en serie räntesänkningar från och med nästa sommar.

"Under 2025 stiger inflationen igen till följd av en förbättrad konjunktur och en mindre åtstramande penningpolitik. Samtidigt förs finanspolitiken i en expansiv riktning 2025", skriver KI.

"En ljusglimt"

Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP och Storebrand kommenterar konjunkturprognosen.

"En ljusglimt som Konjunkturinstitutet ger till pressade hushåll är att Riksbanken förväntas sänka räntan från och med i sommar nästa år. Och de förväntar sig också en mer expansiv finanspolitik, vilket är positivt. Det ger utrymme till konsumtion och investeringar", säger hon.

Samtidigt påpekar hon att som KI skriver så har den höga inflationen och de höjda räntorna slagit hårt på räntekänsliga hushåll och bostadsbyggandet och lågkonjunkturen fördjupas nästa år.

"Vi riskerar att gå in i en djupare och allvarligare lågkonjunktur än vad förutspåtts tidigare. EU-kommissionen spår att Sveriges tillväxt krymper mest i hela EU. Konsumtionen, investeringar faller och vi ser ökade konkurser och varsel inom exempelvis byggsektorn. Räntehöjningarna har heller inte slagit igenom fullt ut i ekonomin. Hushållen har drabbats hårt av högre livsmedelspriser och räntekostnader, vilket förväntas avspegla sig i exempelvis lägre julhandel. Därför har vi en pessimistisk syn på företagens och hushållens ekonomi nästa år" , säger Shoka Åhrman.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig