Aktiespararna

Konkurserna i Sverige de högsta på 30 år

Av Jessika Bouveng
2 maj 20241 min lästid
UC:s statistik visar att konkurserna steg med 68% under april.
I april månad sattes nya rekord för antalet konkurser i Sverige. Det visar färska siffror från kreditupplysningsbolagen Creditsafe och UC.

Creditsafes siffror visar att konkurserna steg med 72% till 942 bolag. De färska siffrorna markerar de högsta för månaden på 30 år.

De stigande talen berör alla branscher. En del branscher så som e-handel, bilförsäljare och konsultbyråer såg en fördubbling i antalet konkurser under april.

“Vi ser just nu ingen ljusning och förväntar oss fortsatta ökningar de kommande månaderna”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

UC:s statistik visar att konkurserna steg med 68% under april, och att den värst drabbade kategorin var bevakning och fastighetsservice med en ökning på hela 185%.

"En riktig mardröm"

“UCs statistik visar också att det är allt fler större bolag som har gått i konkurs under våren, i jämförelse med både under pandemin och i april för ett år sedan”, säger UC:s vd Gabriella Göransson.

Gabriella Göransson säger också att utvecklingen är ett dystert tecken på att uthålligheten börjar ta slut och att även de mer ekonomiskt motståndskraftiga på marknaden inte längre klarar av att hålla sig ovan yta.

”För många är det en riktig mardröm just nu.”

LÄS MER: Oscar Properties begärs i konkurs

LÄS MER: Nordea: Kronan stärks längre fram

Marknadsnyheter

Dela med dig