Aktiespararna

Konkurserna på nya rekordnivåer under februari

Av Finwire/Redaktionen
1 mars 20242 min lästid
Antalet aktiebolag som gick i konkurs ligger på den högsta siffran för februari på 20 år.
Konkurserna fortsatte att vara på en rekordhög nivå i Sverige även under februari.


Siffror från kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafe (som enbart täcker aktiebolag) visar på att konkurserna steg 64 respektive 62% under månaden, jämfört med samma period 2023.

Antalet aktiebolag som gick i konkurs uppgår till 908 (559), vilket är den högsta siffran för februari på 20 år. Enligt Creditsafe får man gå tillbaka till 1994 för att hitta en liknande månad.

“Vi fortsätter att se nya toppnoteringar varje månad och befinner oss verkligen mitt i stormens öga. Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror, säger Henrik Jacobsson”, vd på Creditsafe.

Fordonsbranschen toppar denna gång listan, med bilhandlaren Auto Lounge som största konkursen. Bolaget omsatte för 486 miljoner. Också en till bilhandlare, Invest Auto Sweden, finns med på listan. Det bolaget hade tillsammans med systerbolaget Bilmetropolen i Norrort en omsättning på nästan 150 miljoner.

Annars fortsätter konkurserna att framför allt drabba byggsektorn, restauranger och information- och kommunikationsbranschen.

“Det här är branscher som stuckit ut i vår statistik som riskbranscher alltsedan inflationen tog fart, men det är nu under de senaste månaderna som vi sett de riktigt höga ökningarna”, säger UC:s vd Gabriella Göransson.

LÄS MER: SHB: Då lyfter svenska ekonomin

LÄS MER: Experten om makrosiffran: Stor lättnad för Riksbanken

Marknadsnyheter

Dela med dig