Aktiespararna

Analyshusen ser köpläge trots stora fallet på börsen

Av Jessika Bouveng
13 maj 20242 min lästid
Kepler och Pareto behåller sina köprekommendationer för Nibe.
Den 16 maj kommer värmepumpsbolaget Nibe med rapport för det första kvartalet. Inför rapporten väljer både analyshuset Kepler och Pareto att upprepa sina köprekommendationer för aktien.

Kepler skriver i en ny analys på börssajten Aktiellt att Nibe troligen haft ett svagt första halvår där bland annat höga räntor och låga gaspriser har påverkat efterfrågan på kort sikt.

”Kortsiktigt räknar vi med att den svaga marknaden har försvagats ytterligare, med förväntningen att trenderna förbättras under andra halvåret, vilket lyfts fram av leverantörerna. Vi sänker estimaten i enlighet med detta”, skriver banken i sin analys.

Analyshuset skriver vidare att 2024 kommer att vara ett förlorat år och att fokus istället ligger på 2025.

”De långsiktiga tillväxtutsikterna är fortsatt starka och oförändrade, och det finns ett bra värde i aktien”

Kepler sänker riktkursen för Nibe från 75 kronor till 65.

Höjd riktkurs från Pareto

Pareto höjer istället riktkursen för aktien från 65 kronor till 70. Prognoserna för försäljninggstillväxten sänker man för både första och andra kvartalet.

"Vi tror dock att en större delen av lagerneddragningen under första halvåret 2024 kommer att upphöra och att efterfrågan normaliseras under andra halvåret 2024 och under 2025. Trots att vi sänkt våra kortsiktiga estimat för Q1 och Q2 2024 har vi reviderat upp 2025 då vi förväntar oss att en återhämtning ske när lageravvecklingen är över", skriver analyshuset, som Finwire rapporterat om.

Nibes aktie är på ett år ned cirka 50% och handlas vid 11-tiden idag runt nollan.

LÄS MER: Mardrömssiffra för Nibe - försäljningen av värmepumpar rasar

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Nibe IndustrierMedia och analyshus

Dela med dig