Aktiespararna

Listan: Experternas toppval bland utdelningsmaskinerna

7 mars 20233 min lästid
Från vänster: Petter Engstedt, Placeringsstrateg Handelsbanken (Foto: Handelsbanken), Per H Börjesson, VD på Spiltan Invest (Foto: Pressbild), Natalie Eriksson, författare och grundare av aktienätverk (Foto: Aron Pelcman/Talarforum.se).
Tipsen på de bästa utdelningsaktierna att köpa inför vårens utdelningsregn.

Aktiespararnas analytiker har tidigare varit inne på att utdelningsaktier kan vara rätt väg att gå under 2023 – som av allt att döma ser ut att bli ett stormigt börsår.

Nu har Omni Ekonomi frågat en rad experter vilka som är deras favoriter inför vårens utdelningsregn.

Så sent som förra veckan berättade Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson att de satsar på stabila utdelningsaktier i Korta Portföljen, som de driver för Aktiespararnas räkning.

Bland de starkaste casen räknar analytikerduon hem Handelsbanken, Volvo, Europris och Coor.

När Omni Ekonomi frågar en rad andra experter nämns bland annat storbankerna, men också andra bolag.

Försäkringsbolagen bland favoriterna

Per H Börjesson, VD på Spiltan Invest, nämner bland annat försäkringsbolagen Sampo och Solid som två ”säkra utdelningsaktier”.

Natalie Eriksson, författare och grundare av aktienätverk, väljer ut Investor, Axfood och Atrium Ljungberg som sina favoriter.

Marcus Hernhag, aktieexpert och författare, lyfter fram kursraketen Evolution.

Evolution imponerar

”Evolutions snabba utdelningstillväxt kan fortsätta ett tag till då livekasinobolaget fortsätter att växa så det knakar”, säger han till Omni Ekonomi.

Men han väljer också ut en fond och en defensiv aktie bland sina favoriter:

” Den börshandlade fonden Xact Högutdelande Norden ger dig riskspridning och stabila bolag. Axfood innebär ändå trygghet när konjunkturen lär ha toppat. Dagligvaror och stabil utdelning sänker risken i portföljen”, säger han.

Petter Engstedt, placeringsstrateg på Handelsbanken, lyfter bland annat fram Essity som en favorit, med motiveringen att verksamheten är konjunkturstabil och att sannolikheten är stor för att bolaget kommer fortsätta höja utdelningen.

Engstedt är, likt Aktiespararnas analytiker, också imponerade av Volvo.

”Volvo är mer konjunkturkänsligt, men bolaget har en stor nettokassa och verksamheten har gradvis blivit mer stabil. Under de senaste åren har bolaget dessutom gett extra utdelningar”.

Nedpressade teleoperatören

Det tredje valet för Engstedt är den nedpressade aktien Tele2.

”Telekomoperatörerna har en stabil verksamhet och historik av höga utdelningar. Även om Tele2:s utdelning i år är lägre än väntat, innebär den ändå en liten höjning och motsvarar cirka 7 procents direktavkastning”, säger han till Omni Ekonomi.

Aktietips

Dela med dig