Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-12-14

Lockande utdelningsaktier 2022

wysiwyg_image

Lockande utdelningsaktier 2022

Att bygga en investeringsstrategi kring utdelningsaktier passar utmärkt för dig som vill äga aktier mer passivt och låta ditt kapital jobba för dig.

Ser vi historiskt har utdelning varit en viktig faktor för den totala avkastningen för investerare på lång sikt och givet dagens låga ränteläge har utdelningar blivit allt viktigare för att förränta det satsade kapitalet.

I denna artikel har Aktiespararnas analytiker valt ut tre intressanta aktier att äga under nästkommande år med fokus på utdelningar.

Electrolux

wysiwyg_image

Finansiella mål inom räckhåll

Electrolux är en av världsledarna med mål att växa med minst 4 procent och hålla en rörelsemarginal på minst 6 procent. Tittar vi bakåt i tiden har målen inte uppnåtts. Blickar vi framåt ligger de inom räckhåll.

Aktien handlas med ett lågt p/e-tal på 12. Företagsvärdet ställt mot rörelseresultatet (EV/Ebit) är under 9. Den finansiella ställningen är strålande och (netto) lånebefriad.

"Generös utdelningspolitik"

Vinster behöver inte samlas på hög och beslut har fattats om mer generös utdelningspolitik. Häri ligger en, enligt oss, stor kurspotential på längre sikt för den som planerar att äga aktien under en längre tid.

Framöver ska hälften av vinsten delas ut och kanske framförallt ska återköp av egna aktier bli normalt och göras under flera år. Direktavkastningen (utdelningen) ligger då på 5 procent.

Kursgraf

wysiwyg_image

Genom återköp av egna aktier, som efter styrelsebeslut just dragits igång, ska kommande vinster fördelas på färre aktier vilket ju gör att även om resultatet skulle stå och stampa så ökar vinsten per aktie. Förförandet ses som enkom positivt och att det görs till låga multiplar känns bra.

Läs fullständig analys här (premium)

Clas Ohlson

wysiwyg_image

Stark rapport ger råg i ryggen

I Clas Ohlson erbjuds vi lite lägre tillväxt och en hyfsat hög men stabil lönsamhet. Förhoppningsbolag behöver ny finansiering i form av nyemissioner. Clas Ohlson badar i pengar och ger generös utdelning.

Clas Ohlsson steg 14 procent efter en stark rapport som överträffade analytikernas förväntningar på de flesta punkterna. Bland annat bjöd det brutna räkenskapsårets andra kvartal på ett rörelseresultat som var 24 procent högre än analytikernas snittförväntan.

Kursgraf

wysiwyg_image

"Säkert stigande utdelning"

Det tredje kvartalet har startat med 6 procent högre försäljning. Kundtrafiken har börjat återvända under månaden men risker finns givetvis med nya eventuella restriktioner.

Inte minst lockar en långsamt, men ganska säkert stigande utdelning som till aktuell kurs ger en direktavkastning kring 4-5 procent. Aktiens uppåtresa bör kunna fortsätta.

Läs fullständig analys här (premium)

Volvo

wysiwyg_image

Lastbilsmarknaden väntas växa på fint

Volvo rullar allt bättre, men inte på börsen. Aktien handlas ungefär där den stod för ett år sedan. Utsikterna är positiva och aktien är billig hur man än räknar. En direktavkastning på 12 procent har förvisso betalats ut. Men det är lite med årets börsmåttstock.

Konjunkturkänsliga aktier är inte så poppis. Det kan man förstå men Volvo ser tillväxt framgent och inte bara som en följd av återhämtning från influensatiderna och alltjämt rådande komponentbrist. Ökad efterfrågan på transporter och infrastruktur kräver fler fordon.

Låg värdering och hög utdelning

En utdelning på 15 kronor för 2021 ligger ganska nära i tiden. Den motsvarar en direktavkastning på 7,5 procent och gör att Volvo ligger i topp bland utdelningsaktier. Drar vi nu av den från aktuell kurs återstår 185 kronor.

Volvo är en uppseendeväckande billig aktie. Att den är lätt att räkna hem inses ju också om vi utgår ifrån en riktkurs på 275 kronor. Där blir p/e-talet 14, direktavkastning ligger på saftiga 5,4 procent och företagsvärdet stannar på 10 gånger rörelseresultatet och 1,3 gånger omsättningen.

Kursgraf

wysiwyg_image

P/e 14 påminner om Scania på sin tid. Det har det omstöpta Volvo förtjänat. Aktien är ingen dum utan en bra julklapp.

Läs fullständig analys här (premium)

Författare Redaktionen