Aktiespararna

Makroveckan i fokus: ”Detta överskuggar räntebeskeden”

Av Elin Hanspers
29 januari 20245 min lästid
Vi har en fullproppad makrovecka framför oss: räntebesked från såväl Fed som Riksbanken och Bank of England, KI-barometer, europeisk inflation och amerikanska sysselsättningssiffror.

Måndagsmorgonens BNP-siffror inledde en intensiv makrovecka. Främst ligger fokus på räntebesked från såväl Riksbanken som Federal Reserve, Fed. Centralbankerna väntas lämna räntorna oförändrade och istället kommer signalerna inför marsmötena ligga i blickfånget.

I USA har månadsfärändringen i kärninflationen legat på eller under målet sex av de senaste sju månaderna samtidigt som ekonomin växte med 3,3% i uppräknad årstakt under fjärde kvartalet 2023. Marknaden prisar fortsatt in ungefär 50% sannolikhet för en Fed-sänkning i mars.

”Det blir nu intressant att se hur Fed-ledamöterna väger den gynnsamma inflationen mot den fortsatt starka tillväxten och arbetsmarknaden. Räntebeskedet från Fed på onsdag är visserligen ett s k mellanmötesbeslut utan nya prognoser, men formuleringarna i pressmeddelandet och Powells kommentarer på presskonferensen kommer med stor sannolikhet att påverka marknaden”, skriver SEB.

”En särskild signal att hålla utkik efter är om Fed släpper taget om sin ”tightening bias”, vilket uttryckts i tidigare räntebesked med formuleringen att ”styrräntan är mer sannolik att höjas än sänkas”, skriver Nordea.

Banken pekar på att för svensk del talar den låga inflationen för att Riksbanken inom kort kan börja sänka räntan.

”Några kvardröjande frågetecken om inflationsutsikterna bidrar dock till en viss avvaktande hållning i närtid. Räntebeskedet kommer inte innehålla uppdaterade prognoser eller en ny räntebana, men det lär ske en verbal justering av banan som indikerar att den första räntesänkningen ligger betydligt närmare i tid. Däremot är det för tidigt att bekräfta räntesänkningar redan i vår. Den dörren öppnas istället vid det penningpolitiska mötet i mars, enligt vår bedömning”, skriver de.

På tisdag publiceras också den kvartalsvisa KI-barometern, som enligt Nordea kan påverka Riksbankens självsäkerhet vid räntebeskedet.

Enligt SEB väntas direktionen försöka dämpa förhoppningarna för tidiga sänkningar vid räntebeskedet, delvis för att undvika att försvaga kronan.

”Samtidigt kommer man vara tydlig med att den möjliga räntehöjningen från novemberrapporten inte längre är aktuell och att riskerna för inflationen är mer balanserade. Trots att en omsvängning av penningpolitiken är på väg räknar vi med att obligationsförsäljningarna ökas till 7-8 miljarder per månad”, skriver de.

Fed och Riksbanken är inte de enda som kommer med räntebesked i veckan, även Bank of England lämnar nytt penningpolitiskt besked under torsdagen, där de väntas vila på hanen.

Euro-inflationen på torsdag

Under tisdagen publiceras BNP-siffror för euroområdet och på torsdagen kommer preliminära inflationssiffror för euroområdet. På SEB menar man att inflationsutfallet kommer bli mer spännande läsning än räntebeskeden.

”Räntebeskeden kommer dock denna månad att hamna i skuggan av inflationsutfallen i euroområdet. Konsensusprognosen är att kärninflationen saktar in till 3,2% från 3,4% vilket implicit innebär ett antagande att kärn-KPI faller med ca en procent jämfört med december. De genomsnittliga säsongsmässiga prisnedgångarna mellan 2015 och 2019 var 1,7%. Därefter följde tre år med betydligt beskedligare vinterreor och osäkerheten är stor om hur stor del av skiftet i säsongsmönstret som är permanent”, skriver de och fortsätter:

”Stora reor kommer antagligen delvis reverseras under våren men marknadsreaktionen kommer antagligen ändå bli betydande. Euro-inflationen presenteras på torsdag, men som vanligt kommer många länder med siffror dagarna innan. Spanien och Belgien kommer imorgon ge föraningar om vart vindarna blåser och därefter kommer mer avgörande signaler från Tyskland och Frankrike på onsdag. Säkerhetsbälte (och hjälm) rekommenderas!”

Veckan avslutas med amerikanska sysselsättningssiffror, där en fortsatt stark arbetsmarknad ses som ett av de största hindren för väntade räntesänkningar. Arbetslösheten väntas öka med en tiondel till 3,8%.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig