Aktiespararna

Månadens vinnaraktier: Nykomlingen rusade

Av Jakob Palmgren
1 juni 20212 min lästid
När vi stänger böckerna för den sista vårmånaden och sommaren går att ta på kan vi se att det inte har kommit någon större korrektion eller sättning på Stockholmsbörsen.

Det har inte heller varit någon rasande uppgång, det står ganska stilla men på höga nivåer. OMXS30 landar på uppåt med knappt en procent.

Om kurserna rört sig i sidledes, undantagsvis för vinnarna på Large Cap har det ändå hänt grejor på börsen. Det har pratats om tillväxtaktiers fall och comeback, dock inom loppet av några veckor. Det känns för tidigt att fastställa. Splits och utskiftningar har också präglat nyhetsflödet på senvåren och givetvis aktiekurserna.

För vinnarna ser vi en nykomling inom bostadsförsäljning online, en genomförd split i Markaryd och en lastbilstillverkare mellan dessa i toppen.

Förstaplatsen budar Hemnet hem. Det har varit mycket skriverier inför företagets notering som skedde för en månad sedan. En del ropade succé, många var skeptiska till den dyra värderingen. De har en stark position på en bostadsmarknad som gått riktigt starkt, pandemin hindrade heller inte utvecklingen. Börsen har inledningsvis tagit emot Hemnet väl med en uppgång omkring 45 procent sedan noteringen. I maj har de klättrat med knappt 39 procent till 222 kronor per aktie.

Andraplatsen fraktar en lastbil tillverkad av TRATON till fabriken. Bolaget som är verksamma inom fordonsbranschen och framför allt inom tillverkning och utveckling av stora lastbilar för industriellt bruk. Kända varumärken som går under deras flagg är Scania, MAN och RIO. Efter ett tuffare 2020 har aktien börjat klättra, i år är aktien upp med över 20 procent, i maj med knappt 16 procent och aktiekursen tillskrevs 280 kronor.

Tredjeplatsen hittar vi i Markaryd, det är industribolaget Nibe som står för den. De är specialiserade på värmelösningar och energieffektivisering. Med Gert-Eric Lindquist i spetsen genomförde de en 4:1 split förra veckan och har fortsatt uppåt. I år har aktien klättrat med knappa 35 procent och i maj med 15,5 procent. Efter splitten stängde kursen på 89,5 kronor.

Bubblare

Sinch (+14,4%)

SBB B (+12,4%)

Millicom SDB (+11,1%)

Atrium Ljungberg B (+10,7%)

Swedish Match (+10,5%)

Fastpartner A (10,1%)

Nyfosa (+9,4%)


*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under maj månad. (Kurserna hämtade den 31 maj klockan 16:30).

Makroanalyser

Dela med dig