Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-03

Månadens vinnaraktier: Starka vinnare

wysiwyg_image

Kurserna är hämtade klockan 13:00 (halvdag på börsen) fredagen den 30 april.

Ratos har stått för en riktigt comeback och fortsätter att klättra. April svängde lite och stängde på några procent plus samtidigt som investmentbolaget klättrar över 30 procent.

Vi har vant oss vid starka uppgångar på börsen under en längre period. April levererade inte som tidigare månader men med några procents uppgång är det en positiv månad.

Humöret på börsen set ut att vara fortsatt gott, lite svängningar fick vi kopplat till kvartalsrapporter och kanske möjligtvis en liten sättning. När vi sammanställer topp 10 på Large Cap för april är det inga siffror man skojar bort. För att kvala in på listan behövdes nästan 20 procent (Getinge +19,52 procent), de petade fastighetsbolaget SBB som landade på +19,28 procent.

Topp tre bestående av ett investmentbolag, kasino och ett vårdbolag trängdes alla med över 30 procent.

wysiwyg_image

Segraren var investmentbolaget Ratos, vars A-aktie klättrade till 72 kronor per aktie efter en ökning med knappa 35 procent. På senare tid har Ratos regelbundet kvalat in sig på vår lista och stått för ett trendbrott sedan några månader tillbaka. Investmentbolag växer i popularitet i takt med att allt fler ansluter sig till börsen. Deras affärsidé går ut på att investera och utveckla i främst medelstora – onoterade bolag. De håller sig främst på nordiska marknaden. Några av innehaven är Plantajen, Kvdbil och Aibel.

wysiwyg_image

Närmsta utmanaren hittar vi i Evolution Gaming Group som har haft en succéartad start på året med debut på OMXS30. De fortsätter med sin raketresa som pågick under föregående år, 2020 då de klättrade med nästan 200 procent. Aktien har inte tappat fart och fortsätter att bryta ny mark, de rapporterade väldigt imponerande siffror i den senaste kvartalsrapporten. Aktien stängde april på 1673 kronor efter en ökning med drygt 32 procent.

wysiwyg_image

Som nummer tre på en tuff lista står Medicover, de jagade EVO och stängde på 243 kronor efter en ökning med 31,6 procent. Det Stockholmsbaserade bolaget inom vård- och omsorg är inriktade mot servicetjänster inom hälsovård och diagnostik. Förutom primär- och specialiserad vård erbjuder de finansieringslösningar och laboratorietester inom patologi.

Bubblare

Bure Equity (+31,1%)

Arjo B (+28,8%)

Kinnevik A (+28,7%)

Vitrolife (+28,3%)

Mycronic (+22,4%)

Sagax A (+19,6%)

Getinge B (+19,5%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under april månad. 

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.