Aktiespararna

"Många goda nyheter redan inprisade"

Av Jessika Bouveng
13 mars 20243 min lästid
Hur ser kommande tiden ut för den amerikanska börsen? .
Är den amerikanska börsen i en bubbla? Eller är det bara en andningspaus som väntar? Det är frågan på marknadens läppar.

Den amerikanska börsen har gått som tåget och det är många på marknaden som tror att det snart är dags för en andningspaus. Huruvida marknaden är i en bubbla eller inte råder det dock oklarheter om.

Michael Arone, chefsinvesteringsstrateg på State Street Global Advisors, säger till Reuters att det är många goda nyheter inprisade i marknaden just nu, skriver Reuters.

"Från mitt perspektiv tyder det bara på att riskerna är skeva mot nedsidan”, säger han till tidningen.

Flera bevis på ekonomisk styrka

Vad som eventuellt kan orsaka en utförsäljning på marknaden är också oklart. Medan starkare inflation än väntat har dämpat förväntningarna på hur mycket Fed kommer att sänka räntan i år, tror många att lånekostnaderna fortfarande är på väg nedåt. Höga konsumentpriser har också setts som ett bevis på ekonomisk styrka.

Vidare har investerare i princip avfärdat övriga orosmoment såsom instabila regionala banker i USA till Kinas svaga ekonomi. Men det finns trots allt en del varningssignaler att hålla koll på.

Optimismen är för hög

En hög optimism bland investerare är något som kan ses som en kontraindikator eftersom det innebär att ribban för positiva överraskningar höjs.

"Det bakomliggande sentimentet just nu ... gör marknaden sårbar för en nedgång", säger Kevin Gordon, senior investeringsstrateg på Charles Schwab, enligt Reuters.

Finns grunder för en paus

En historisk tillbakablick indikerar att det kan vara dags för en andhämtningspaus. S&P 500 raderade förluster från den tidigare björnmarknaden när den nådde en rekordhög nivå den 19 januari och har avancerat cirka 7% sedan dess.

Det är i linje med tidigare rallyn, när aktierna fortsatte att klättra efter att ha brutit nya toppar. Dessa rörelser följdes dock av nedgångar på minst 5% under de 12 gånger en sådan situation inträffade, säger Sam Stovall, CFRA:s chefsinvesteringsstrateg.

Men är det en bubbla? För vissa har marknadens optimism - i kombination med paraboliska rörelser i aktier i Nvidia och andra AI-fokuserade företag - framkallat jämförelser med tidigare perioder när tillgångspriserna steg till ohållbara höjder bara för att krascha ner, till exempel meme-aktierallyt 2021 och dot-com-ökningen 1999.

Andra noterar dock skillnader med bubblor från det förflutna.

LÄS MER: Efter börsrekordet - detta talar för att börsen ska fortsätta upp

LÄS MER: Här är årets bästa aktier

Marknadsanalyser

Dela med dig