Aktiespararna

Marknaden fortsatt extremt girig - så påverkas börsen

Av Jessika Bouveng
15 mars 20242 min lästid
Swedbanks Fear & Greed-index fortsatt på extrem girighetsnivå.
Sentimentet i marknaden tycks fortsätta sin alltmer euforiska bana. Det konstaterar Swedbanks börssajt Aktiellt.

I sin marknadskommentar hänvisar banken till Investor Intelligence Sentiment Index, ett index som mäter stämningen bland nyhetsbrev från finansiella rådgivare.

”Andelen optimister är nu den högsta sedan juli 2021. Andelen pessimister är samtidigt den lägsta sedan februari 2018 och skillnaden mellan optimister och pessimister är vid den högsta nivån sedan april 2021”, skriver banken.

Vidare har bankens Swedish Fear & Greed Index indikerat de senaste två veckorna att det just nu råder extrem girighet på marknaden. Fear & Greed Index ligger ni på 78 medan bankens momentumindex visar att marknaden är extremt överköpt.

Risken för andningspaus ökar

Banken noterar också att dessa extrema sentimentnivåer ökar risken för en andhämtningspaus. Detta kan dock dröja.

”Värt att notera är dock att det kan dra ut i tid innan en sådan inleds, då sentimentutvecklingen är självförstärkande och då återkopplingscykeln mellan sentiment och pris tenderar att bestå fram till det att kortsiktigt köpintresse blivit helt uttömt.”

Swedbank skriver också att en eventuell paus i det glada börshumöret borde bli ”modest till såväl tid som magnitud” och snarare ett resultat av en kortare paus i köpförmågan än att den underliggande köpviljan minskar.

LÄS MER: Experterna om inflationen: Allt som glittrar är inte guld

LÄS MER: Efter börsrekordet - detta talar för att börsen ska fortsätta upp

Marknadsanalyser

Dela med dig