Maten blir billigare i påsk
De produkter som blivit billigare är bland annat smör, cheddarost, grädde, sparris, kyckling, svensk oxfilé och kavring.
“Vi äter mycket mejeri- och jordbruksprodukter och där har produktionskostnaderna sjunkit. Priserna kunde ha gått ner ännu mer om inte räntekostnaderna hade varit så höga”, säger sajtens grundare Ulf Mazur till TT.
Maten som blivit dyrare
Bland produkter som blivit dyrare finner man bland annat fläskköttet.
“Det är många grisbönder som packat ihop och lagt ner sin produktion på grund av bristande lönsamhet och då åker priset upp” säger Ulf Mazur.
Även importerade varor som olja, pasta och vissa konserver har blivit dyrare och boven i dramat är den svaga kronan.
“Kakao är en rysare och de prishöjningar vi sett ännu så länge är bara en vårfläkt mot vad som kommer senare i år”
Prisutvecklingen under året
Prisutveckling i procent på påskprodukter mars 2023 – mars 2024, enligt Matpriskollen.
Smör -9,9
Cheddarost -7,1
Grädde -6,8
Sparris -5,5
Oxfilé (svensk) -2,3
Bryggkaffe +1,1
Majonnäs +1,2
Ägg +1,5
Påskmust +1,6
Skivad lax +2,9
Lammkött (svenskt) + 4,6
Sill +4,9
LÄS MER: SCB: Matpriserna står i princip stilla
LÄS MER: Efter inflationssiffrorna - det kan hända med bolåneräntan