Aktiespararna

Mellby Gård drar tillbaka försäljningen av Academedia till Roger Akelius

Av Eric Emanuelsson
18 februari 20244 min lästid
Mellby Gårds vd Johan Andersson berättar nu att bolaget drar tillbaka försäljningen av Academedia till Roger Akelius.Foto: Lisa Arfwidson / SvD / TT
Mellby Gård blåser nu av den uppmärksammade försäljningen av Academedia till Roger Akelius. "Det här blev inte bra", säger Mellby Gårds vd Johan Andersson till Dagens Industri. Nyheten kommer efter intern kritik, en aktiekurs som rasat och uppretade aktieägare.

Nyheten slog ner som en bomb under tisdagen tidigare i veckan.

Fastighetsmiljardären Roger Akelius hade kommit överens med Mellby Gård om att köpa deras post i Academedia, 24,4% av aktierna i bolaget, till ett värde av 1,7 miljarder kronor. Akelius skulle betala en premie på nästan 23% över den senaste stängningskursen.

Mellby Gård drar tillbaka försäljningen av aktierna i Academedia

Under söndagskvällen, bara fem dagar senare, går Mellby Gård ut med ett pressmeddelande där bolaget berättar att man drar tillbaka försäljningen. I pressmeddelandet står det att initiativet togs av Mellby Gård och att man bad Akelius Foundation om tillåtelse att backa från avtalet, vilket Akelius gick med på.

Därmed behåller Mellby Gård aktierna och sin position som huvudägare i Academedia.

Men vad var det egentligen som hände?

Direkt efter nyheten om försäljningen till Roger Akelius så gick fastighetsmiljardären ut i Dagens Industri och berättade att han ville slopa utdelningen för Academedia och att det viktigaste inte var att "squeeza vinster" utan att förbättra för lärare och elever.

Akelius ord fick aktien att rasa

Aktiekursen rasade som följd och är minus nästan 9% senaste veckan.

I en intervju med Dagens Industri under söndagskvällen säger Mellby Gårds vd, Johan Andersson, att affären "inte känts bra alls."

"Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen. Man ska kunna sova gott och det ska vara positivt för bolaget och dess anställda. Och så har det inte varit i det här fallet", säger han till tidningen.

"Skillnad i synen på hur systemet ska fungera"

Han ger sin syn på Akelius uttalande som fick aktiekursen att rasa genom att säga:

”Jag kan sympatisera med mycket av det Roger Akelius säger, särskilt om att göra stora investeringar i verksamheten, det har vi alltid gjort. Samtidigt finns en viktig skillnad i hur vi tänker. Det som framkommit är ju en skillnad i synen på hur systemet ska fungera. Mellby Gård har alltid värnat den svenska modellen.”

Förutom att berätta hur han vill driva bolaget så har Roger Akelius också i en rad intervjuer uttalat sig om svensk skola och då riktat en del kritik mot hur den bedrivs, bland annat i en intervju med Sveriges Radio.

Intern kritik efter affären

Johan Andersson säger till DI att många inom Academedia inte har känt igen sig i Akelius beskrivning och varit kritiska.

”Det är där min sympati ligger mest och det är där det gjort mest ont i mig", säger han och lägger bland annat till:

"På toppen av det kommer självklart också det faktum att det funnits uppretade aktieägare.”

Akelius: "Det känns härligt"

Efter nyheten om att affären inte blir av skriver Roger Akelius till Dagens Industri att det "känns härligt. Mindre arbete för mig."

Han skriver också att han är "lättad" och inte vill tvinga på någon hans hjälp.

Till nyhetsbyrån TT säger fastighetsmiljardären att hans ambitioner för att utveckla pedagogisk står kvar, men att han tänker presentera det i ett "helt annat sammanhang."

Han skickar också med en syrlig pik till de som kritiserat hans förslag att slopa utdelningen i Academedia.

”Några skrev: Skolan och dess miljö är redan utmärkt. Utdelning på aktier från skattefinansierade skolor är viktigare än barnens och lärarnas utveckling”.

LÄS MER: Akelius: Jag ska köpa aktier för 40 miljarder


Dela med dig