Aktiespararna

Mina nio bästa tips kring pensionen

Av Kristina Kamp
6 augusti 20204 min lästid
Nu kan du ha jobbet som hobby säger mina kollegor. Sedan en tid tillbaka jobbar jag inte längre heltid. Jag är ledig fler dagar i veckan än jag arbetar. Det ger både mer fritid och sämre ekonomi. Jag tränar helt enkelt på att bli pensionär. Förr eller senare blir de allra flesta av oss pensionärer.

Vägen dit är ett gigantiskt sparprojekt. Som tur är behöver vi inte själva fatta alla sparbeslut. En hel del pengar sparas åt oss, både i den allmänna pensionen och i tjänstepensionerna. Blivande pensionärer sitter på åtskilliga miljoner i sparkapital. Det är ett kapital värt att vårda. Många av oss sköter den biten lite slarvigt. Vi har helt enkelt ingen koll på våra miljoner. Först i 60­årsåldern börjar intresset öka. Då kommer också insikten om att – blev det inte mer. För dig som känner igen dig i beskrivningen och som börjar känna lite dåligt samvete kommer här nio tips, en slags checklista, som gör dig mer redo för den sista femtedelen av livet, den genomsnittliga tid vi kommer att vara pensionärer.

Börja i tid. Det tar emot, men den som orkar bry sig om pensionen åtminstone något år innan det är dags får ett bättre handlingsutrymme. Ta reda på vad du kan vänta dig. Det ger tid att planera – och möjlighet att planera om. 

Tänk positivt. Pension är inte att mata duvor i parken. Pension kan vara något roligt att se fram emot. Planera även för att ha det kul. 

Provpensionera dig. Att göra en budget för tiden som pensionär orkar ingen göra. Testa i stället att leva en månad eller ett par på den pension du kan väntas få. Då känns det på riktigt. 

Räkna in hushållet. Är ni två i familjen? Vad händer med ekonomin när din partner går i pension? Och vad händer när en av er inte finns längre?

Testa och testa igen. När du vet ungefär vad du behöver är det lättare att testa olika alternativ. Vill du jobba längre och få mer pengar varje månad, eller vill du ha mer fritid så fort du kan? Finns det sparpengar att använda som buffert?

Gott och blandat. Finns det möjlighet att jobba mindre i stället för att sluta helt och hållet? Rent ekonomiskt brukar det vara en fin­fin affär.

Ha koll på skatten. Skatta inte bort din pension i onödan. När du själv i rätt hög grad kan bestämma vilken inkomst du vill ha går det att planera för att både slippa statlig inkomstskatt och högre skatt på pensionsuttag du gör före det år du fyller 66. Tänk på att kapitalinkomster beskattas annorlunda. Mer till dig eller till familjen. Återbetalningsskydd, som ger familjen din tjänstepension när du dör, minskar din egen pension mer än du tror. Behöver du ha det kvar? 

Dags att vända på spargrisen. Har du varit van vid att spara är det kanske dags nu att fundera på hur pengarna ska tas ut. Även det kräver planering. Hur och i vilken takt ska du ta ut pengarna? En budget underlättar tillvaron avsevärt. 

Risknivå. Fundera på vilken risknivå du vill ha i ditt nya liv, när inkomsterna är lägre än tidigare och möjligheten till återhämtning efter ett börsfall inte är densamma som förr. Även själva pensionsutbetalningen påverkas av vad som händer i omvärlden och risken finns att månadsutbetalningen kan minska. Räkna inte heller med att pensionen växer på samma sätt som lönerna. 

Med hjälp av den här checklistan har jag hittat en lösning som passar för mig. Ett både­och­liv några år från nu. Men mindre arbetstid kräver prioritering. En del arbetsuppgifter måste väljas bort. Så det här blir därför min sista krönika i Aktiespararen.


Läs mer om pension och pensionssparande i vår guide

Dela med dig