Aktiespararna

Mjuklandning i USA blir alltmer sannolikt

Av Finwire
27 juli 20231 min lästid
Den amerikanska ekonomin bibehöll sannolikt en måttlig tillväxttakt under andra kvartalet, till följd av arbetsmarknadens motståndskraft och ökade företagsinvesteringar i utrustning och fabriker. Det skriver Reuters.

Under onsdagen höjde Fed den amerikanska styrräntan med 25 baspunkter till spannet 5,25 - 5,50 procent. Flera ekonomer menar nu att mer och mer pekar på att Fed kan lyckas med en mjuklandning för den amerikanska ekonomin.

"Detta blir ytterligare en indikation på att ekonomin inte tippar in i recession. Mycket av effekten av räntehöjningarna har redan inträffat", säger Dean Maki, chefsekonom på Point72 Asset Management i Stamford.

Enligt Reuters undersökning bland ekonomer ökade BNP-tillväxten i USA sannolikt med 1,8 procent i årstakt under andra kvartalet efter att ha ökat med 2,0 procent under första kvartalet.

"Även om bostadsinvesteringarna, som inkluderar bostadsbyggande, sannolikt minskade för det nionde kvartalet i rad, var nedgången förmodligen den minsta på 1-1/2 år", tillägger Reuters.

Makroanalyser

Dela med dig