Aktiespararna

När vänder BNP-siffran upp för Sverige?

Av Kima Edell
1 mars 20242 min lästid
Kima Edell skriver om Sveriges senaste BNP-siffra.
I går, torsdag, läste vi om att Sveriges BNP minskade med 0,1% under fjärde kvartalet. (BNP står för bruttonationalprodukt, alltså Sveriges ekonomi i sin helhet.)

Sist jag läste om BNP var på gymnasiet för 75 år sedan, så jag var tvungen att googla runt lite.

Min enklaste förklaring är att landets totala ekonomiska produktion, sjönk med 0,1% . Det är alltså en fingervisning om en liten nedgång för svensk ekonomi under det senaste kvartalet. Siffrorna visar värdet av alla varor och tjänster som produceras inom Sveriges gränser.

När BNP minskar som det gjort nu växer inte ekonomin lika snabbt, den krymper till och med. Så varför har det hänt oss undrar jag då?

Det finns flera anledningar till detta, till exempel minskad konsumtion, det är rätt förklarligt med tanke på de höga räntorna och så vidare.

Allt har ju blivit så dyrt, till exempel mat och prylar som man behöver i sin vardag. Tanken om att jag ska handla nyttigt har jag helt fått släppa. Nyttiga saker är nämligen mycket dyrare, så det får bli det billigaste för mig nu. Ingefära på matbutiken kostade 100 kronor kilot. Hur är det möjligt?

Om vi går tillbaka till BNP-siffran så kan vi också konstatera att det är färre investerare som satsar pengar i de svenska bolagen och det blir också svagare efterfrågan på export ut världen. Detta leder till att den svenska kronan påverkas negativt.

Men hur ska vi kunna vända allt detta då? Kommer vi kunna jobba tillbaka bättre BNP-siffror?

Min kollega säger att det absolut kommer att vända.

”Så fort inflationen är bekämpad så slutar centralbankerna vara så restriktiva med räntan (deras mål är ju att det ska bli lågkonjunktur just nu) När de släpper loss med räntesänkningar så kommer tillväxten tillbaka."

Då är det bara att hoppas på det!

Ha en fin helg

Kima

Krönikor

Dela med dig