Aktiespararna

Nokia gör amerikanskt förvärv för flera miljarder

Av Finwire/Redaktionen
28 juni 20242 min lästid
Telekombolaget Nokia har ingått ett definitivt avtal om förvärv av amerikanska Infinera till ett företagsvärde (enterprise value) av 2,3 miljarder dollar, motsvarande 24,5 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Köpeskillingen per aktie är 6,65 dollar, vilket motsvarar en premie på 28 procent mot Infineras senaste stängningskurs på torsdagen.

Nokia betalar huvudsakligen med kontanter men erbjuder också att 30 procent av beloppet betalas genom dess amerikanska depåbevis för de aktieägare i Infinera som önskar så. Dessa kan också välja en kombination om de vill.

Vill utöka sitt optiska nätverk

Nokia genomför affären för att öka sin skala inom Optical Networks som ingår i affärsområdet Network Infrastructure.

"Under 2021 ökade vi vår organiska investering i Optical Networks i syfte att förbättra vår konkurrenskraft. Det beslutet har lönat sig och har lett till förbättrad kundkännedom, stark försäljningstillväxt och ökad lönsamhet. Vi anser att det nu är rätt tid att ta ett övertygande icke-organiskt steg för att ytterligare utöka Nokias skala inom optiska nätverk", säger Pekka Lundmark, vd för Nokia.

Nokia tittar på att uppnå synergier på 200 miljoner euro fram till 2027 från affären, som också väntas vara positiv till både den justerade rörelsevinsten och justerade resultatet per aktie från år ett. Infinera väntas också bidra med en ökning av det jämförbara resultatet per aktie med över 10 procent fram tills 2027.

Transaktionen väntas bli slutförd under första halvåret 2025.

LÄS MER: Handelsbanken: Värderingen är för låg - köpläge i telekombolaget

Marknadsnyheter

Dela med dig