Aktiespararna

Nordea: Då ska du binda boräntan

Av Elin Hanspers
28 maj 20241 min lästid
Det kan bli allt från tre till sex räntesänkningar under året.
I sin senaste boränteprognos skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth att antalet kommande räntesänkningar under året påverkar när det är läge att binda boräntan.

Trots att inflationen kommit in klart under Riksbankens prognos och trots att svensk ekonomi utvecklats svagare än väntat valde Riksbanken under sitt senaste möte att inte korrigera räntebanan.

Nordeas Annika Winsth skriver att det verkar som om det är en större oro hos flera av bankens ledamöter att inflationen ska överraska på uppsidan snarare än nedsidan. Banken verkar befara att signaler om sänkt ränta kan få hushåll att ta ut denna i förtid och driva upp inflationen mer än vad som är välkommet.

Antalet sänkningar avgör

Winsth menar att Riksbanken i stort har stängt dörren för en räntesänkning i juni, och påminner om att det då återstår fyra penningpolitiska möten, vilket totalt kan ge fem sänkningar under 2024.

”Någonstans där går gränsen för om det är läge att binda boräntan på två år. Sänker Riksbanken fler gånger är det marginellt billigare på pappret att ligga rörligt. Sänker Riksbanken färre gånger, talar det för att det är attraktivt att binda på två år”, skriver Annika Winsth.

Men, skriver hon, oavsett om det blir tre eller sex sänkningar under året så är det, med den information som finns tillgänglig, attraktivt att binda räntan på fem år.

LÄS MER: Så blir din bolåneränta i slutet av 2024

LÄS MER: Lägsta boräntorna - utan förhandling

Dela med dig