Aktiespararna

Nordea: Ökad sannolikhet för en mjuklandning

Av Elin Hanspers
24 januari 20242 min lästid
I sin senaste konjunkturprognos skriver Nordea att den svenska ekonomin utvecklas svagt i närtid men att tillväxten stabiliseras samtidigt som inflationen normaliseras under året.

Nordea skriver i sin konjunkturprognos att den övergripande bilden är att de senaste årens ränte-och inflationsstorm till trots så kommer den svenska ekonomin att reda sig utan att falla ner i någon djupare lågkonjunktur. Dock kvarstår flera orosmoln, speciellt geopolitiska

Inflationen väntas normaliseras under 2024. Nordea prognostiserar att KPIF landar på 1,8% 2024 och 1,6% 2025. Riksbanken väntas också sänka styrräntan i snabb takt, vilket ökar sannolikheten för en mjuklandning för svensk ekonomi. Samtidigt förblir ränteläget högre än under pandemin, vilket hushåll och företag måste förhålla sig till. Att de kommande åren innebär en anpassning till en ny räntevärld gör återhämtningen mer gradvis.

”De senaste åren har utmaningarna varit många, de ekonomiska kasten stora och ytterligheterna flera. Centralbankernas förväntade räntesänkningar skapar förutsättningar för en återgång och stabilisering av tillväxt, inflation och delvis även av ränteläget. Trots det står hushåll och företag inför en mödosam anpassning till ett högre kostnadsläge”, säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom.

Ekonomin stabiliseras till hösten

Vidare skriver Nordea skriver att det faktum att vi kommer från ett mycket starkt utgångsläge, med överhettad ekonomi och arbetsmarknad, gör att konjunkturavmattningen kan uppfattas som mild. Många branscher, speciellt de som är beroende av hushållens efterfrågan, har dock sett en påtaglig inbromsning. Hushållens konsumtion föll också med hela 2,5% under 2023 och väntas bli fortsatt svag 2024. Ekonomin väntas dock växa igen från och med mitten av 2024. Sveriges BNP-tillväxt väntas komma in på -0,5% i år, men sedan öka 2,2% 2025.

”En svag global efterfrågan slår samtidigt mot industrikonjunkturen. Det får många företag att se över sina kostnader, vilket riskerar att leda till ökade varsel och konkurser. Ekonomin stabiliseras till hösten och en viss återhämtning sker nästa år”, säger Annika Winsth.

LÄS MER: SHB: Då lyfter svenska ekonomin

LÄS MER: För första gången sedan 90-talet: Hushållens ekonomiska standard sjunker


Makroanalyser

Dela med dig