Aktiespararna

Nya prognosen: Så låg är styrräntan i slutet på året

Av Elin Hanspers
8 januari 20242 min lästid
Nordea menar att KPIF-inflationen kommer att komma in i linje med Riksbankens prognos i december. Samtidigt tror storbanken på en första räntesänkning i maj.

I ett marknadsbrev skriver storbankens chefsanalytiker Torbjörn Isaksson att banken ändrat sin prognos på Riksbanken. Nordea räknar nu med en första räntesänkning i maj och en styrränta på 2,50% i slutet av 2024.

Den första räntesänkningen i maj spås ligga på 25 punkter till en styrränta på 3,75%.

Därefter spår Nordea att Riksbanken sänker räntan vid fem tillfällen under året. Under 2025 väntas räntan ligga still på 2,50%.

"Huvudorsaken till den ändrqade prognosen är lägre inflation. Vår inflationsprognos liknar det alternativa scenariot i Riksbankens penningpolitiska rapport i november, där den första räntesänkningen skedde i mitten av 2024, där den första räntesänkningen var i mitten av 2024", skriver han.

Trots räntesänkningarna väntas penningpolitiken vara restriktiv under året, där inflationen fortsätter ligga i fokus.

KPIF på 2,1%

Vidare väntas KPIF väntas komma in på 2,1% i december, i linje med Riksbankens prognos. KPIF exklusive energi väntas komma in på 5,2%. Riksbankens prognos är 5,6%.

Isaksson pekar på att energipriserna föll i december, samtidigt som priserna på varor och tjänster ökade.

”Vår prognos för KPIF i december är i linje med Riksbankens scenario medan vi ser KPIF exklusive energi under Riksbankens prognos. Vidare är riskerna på nedsidan för december då minskade kostnadstryck kan hålla tillbaka stigande priser mer än prognostiserat”, skriver han.

Faller under inflationsmålet

Vidare väntar sig Nordea att inflationen stabiliserats kring 2% under första halvåret och faller under inflationsmålet från och med mitten av året. Här ses stigande globala transportkostnader som en upsidesrisk och faktorer såsom en starkare krona som en nedsidesrisk.

LÄS MER: Så ska du göra med bolåneräntan 2024

LÄS MER: Så hög blir bolåneräntan kommande åren - det blir det "nya normala"

Dela med dig