Aktiespararna

Ny nordisk favorit hos Swedbank – ”mycket stark vinsttillväxt stundar”

Av Elin Hanspers
11 januari 20242 min lästid
I den senaste uppdateringen av Swedbanks nordiska favoriter adderas den finska skogsindustrikoncernen UPM.

Nytillskottet UPM anses ha en stark tillgångbas i lågkostandsmassa, fossilfri kraft och bränsleproduktion. Det skriver Kepler Chevreux som utfört bolagsanalysen. De räknar också med en stark vinsttillväxt de kommande åren. För 2023-2026e räknar banken med en årlig genomsnittlig vinsttillväxt (Ebit) på 30%. Den stundande mycket starka vinsttillväxten, tillsammans med att bolaget är i slutfasen av en tung investeringscykel, anses borga för en stark och stabil kassaflödesprofil, en hög och stabil direktavkastning och en succesivt lägre skuldsättning, menar de.

”Den starka vinst- och kassaflödesprofilen, där en kontinuerligt stigande andel av resultatet dessutom kommer från högkvalitativa tillväxtområden, anser vi vidare skulle kunna motivera en premiumvärdering av bolaget mot dess historik”, skriver de.

Tydlig övervikt av bolag inom verkstadssektorn

Utöver UPM ingår Tomra, Rockwoll International, Kone, Konecranes och Valmet i Swedbanks nordiska favoriter.

I sin genomgång av de nordiska favoriterna noterar Swedbank att bland de nu ingående bolagen är ett noterat i Norge, ett i Danmark och fyra i Finland.

Banken noterar även att ur ett sektorperspektiv råder en tydlig övervikt av bolag inom verkstadssektorn, men detta ska ses som ett resultat av enskilda bolagsval och inte en viss sektorvy.

LÄS MER: SEB-strategen: Satsa på dessa aktier 2024

LÄS MER: Analytikern: Finns köplägen - tre aktier som borde gå upp

Marknadsanalyser

Dela med dig