Aktiespararna

Analytikern: Aktien är ner 65% - ett haveri till bolag

Av Redaktionen
7 juni 20242 min lästid
Det är fredag och ett nytt avsnitt av Aktiepodden är ute. I veckans avsnitt diskuterar våra analytiker Robert Andersson och Jacob Svensson bland annat ett “havererat byggbolag” och Carnegie fonders storköp.

Ett hett ämne för Aktiespararnas analytiker denna vecka är byggbolaget Doxa. Doxa tillhör en sektor som har drabbats hårt av den nya räntemiljön. Det är ett litet bolag och Robert Andersson är inte ett stort fan för tillfället.

“Det här lilla bolaget har det senaste året i stort sett gjort alla fel ett bolag kan göra”, inleder han caset med.

Nedskrivningar och nyemissioner

En av anledningarna till analytikerns pessimism är att Doxa i början av 2023 la ett bud på ett annat byggbolag, nämligen Serneke. Robert Andersson berättar i podden hur Doxa med budet och förvärvet såg en ljus framtid när räntan skulle börja gå ned. Så slutade dock inte riktigt historien, säger analytikern.

“Man kan väl säga att utvecklingen har varit allt annat än fantastisk”, säger han.

I mars tvingades Doxa gå ut och ändra i sin redan publicerade Q4-rapport med anledning av att man behövde skriva ned värdet i Serneke på 250 miljoner. Även i Q1 skrivs värderingen ned på Serneke med ytterligare nästan 200 miljoner.

“På dessa två kvartalen har värdet alltså skrivits ned från 1,7 miljarder till 1,2 miljarder”, säger Robert Andersson.

Bolaget har också tvingats göra en del nyemissioner. I onsdags annonserade de att de ska försöka sälja Sernekes entreprenadverksamhet. Robert Andersson frågar sig vem det är som vill köpa ett havererat byggbolag i juni när ingenting byggs.

Kursen ned ordentligt

“Jag ställer mig mycket frågande till hur detta kommer gå, jag ger idag ingen definitiv sälj- eller köprek, men ni som lyssnar kan ju ana åt vilket håll det barkar.”

“Kursen är ner 65% de senaste tre åren - kan bolaget visa på någon annan form av tillväxt än i antal aktier”, frågar sig analytikern slutligen.

Vill du ta del av fler detaljer av caset och höra när analytiker Jacob Svensson går igenom sin säljrekommendation på ett konsumentbolag? Lyssna då på avsnittet här!

MER AV AKTIEPODDEN: Analytikern: Här är veckans sämsta aktie

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

AktiepoddenDoxa

Dela med dig