Aktiespararna

Ovanligt nervöst på bostadsmarknaden

Av Elin Hanspers
6 september 20243 min lästid
Erik Olsson Skräckindex visar att oron och nervositeten på bostadsmarknaden har ökat till en ovanligt hög nivå. Samtidigt lyfter Erik Olsson Bostadsindex, EOBi, kraftigt mot rekordnivå.

Enligt Erik Olsson bostadsindex, EOBi, har prisförväntningarna nästan aldrig varit högre än vad de är i dagsläget. De är till och med högre än förra toppen under våren 2021.

”Att EOBi stiger, trots att räntesänkningarnas effekt i plånboken är marginell, och många har ovanligt höga boendekostnader, beror på att marknaden räknar med att räntorna sänks mycket mer”, skriver fastighetsförmedlaren.

Nettot, de som tro på prisökning minus de som tror på prissänkning, ligger på +67, vilket förklaras av att många har gått från en tro på oförändrade priser till att tro på svagt stigande priser.

”Ett bakslag med högre inflation som skjuter de förväntade räntesänkningarna på framtiden skulle slå hårt mot marknadspsykologin som stärker bostadsmarknaden nu”, skriver Erik Olsson.

Vidare visar EOBi att visningsbesökarna kalkylerar med en rörlig bolåneränta på 3,67%. Erik Olsson påpekar att detta innebär en obefintlig marginal för räntehöjningar.

”Den negativa marginalen mellan kalkylränta och verklig ränta som vi ser nu är unik sedan EOBi startade 2010. Tvärtom fortsätter visningsbesökarna att gå före Riksbanken och planerar sina bostadsköp baserat på förväntade räntesänkningar som man redan har diskonterat”, skriver de.

Det är dock också fler, 27% jämfört med 9% i förra undersökningen, som planerar att ha en belåningsgrad på maximalt 50%.

Stor nervositet

Samtidigt som prisförväntningarna stiger ökar dock även Erik Olssons skräckindex, det vill säga nettot av de som föredrar att minimera risken för att försäljningen går dåligt med avdrag för andelen som föredrar maximal chans till ett högt slutpris.

”Erik Olsson Skräckindex visar att oron och nervositeten på bostadsmarknaden har ökat till en ovanligt hög nivå trots räntesänkningarna och ligger på ungefär samma nivå som det var innan inflationen knäcktes”, skriver fastighetsförmedlaren.

”Att oron är så hög förklarar varför hela 70% vill sälja sin gamla bostad innan de köper ny. Det är ett enkelt sätt att ta bort nästan hela den ekonomiska risken i sin bostadsaffär. På aggregerad nivå gör det att den stora aktivitetsökningen vi ser nu inleds med att många fler vill sälja än köpa. Det skapar ett utbudsöverskott som måste absorberas av efterfrågan. Sedan balanseras marknaden när tillräckligt många har sålt och blir köpare”, skriver de.

LÄS MER: Experten: Här är det lättast att sälja en bostad just nu

LÄS MER: Swedbank: Så mycket stiger bopriserna 2025 och 2026


Dela med dig