Aktiespararna

Populära investmentbolagen som du bör se upp med 2023

Av Cristofer Andersson
22 februari 20236 min lästid
Aktiespararnas Cristofer Andersson.
I den förra artikeln lyfte vi fram tre investmentbolag vi bedömer ha goda förutsättningar för ett bra 2023. I denna artikel kommer vi syna två som vi bedömer ha ett mer tuffare år framför sig.

Aktiespararen förespråkar att du som investerare dels ska spara och investera långsiktigt, dels att dina innehav ska vara spridda till cirka 10–12 bolag inom olika sektorer. Vi ser även investmentbolag som en stabil grund, men dessa skall inte inhandlas förutsättningslöst med den falska tron att de alltid kommer vara vinnare relativt en indexfond.

Medan vissa smårsparare är mer långsiktiga än andra samt att det även skiljer sig beträffande risknivå samt tro på en eller vissa sektorer kan vissa investmentbolag vara mer fördelaktiga att investera i under vissa perioder, medan andra mer ska behållas/observeras till aktiepriset är mer aptitligt. Helst vill vi ju investera i investmentbolagen när de handlas till en substansrabatt.

Således är det viktigt att läsa om nedan två investmentbolag utifrån det tids- och riskperspektiv samt de förutsättningar som just du har. Vad som för en investerare kan vara lockande kan för en annan vara dess raka motsats.

VNV Global – stigande inflation och räntor spökar

Onoterat. Tillväxt. Svårt och i vissa fall till och med omöjligt att noggrant och ingående följa varje portföljsinnehav. Allt detta i en tid som är raka motsatsen till 2021 och åren dessförinnan, då pengar mer eller mindre var gratis och tillväxt fick kosta vad det kosta ville – bara den fortsatte i en snabb och kraftig takt.

Då var VNV Global ett investmentbolag som var älskat av investerarkollektivet, vilket kom att symboliseras i hur aktien handlades till en substanspremie. Idag är investerarna mer aviga och restriktiva till tillväxtsektorn och den största orsaken stavas den stigande inflationen och med det, de stigande räntorna. En mer osäker omvärld, med allt från deglobalisering till ett krig samt ökade spänningar mellan öst och väst spelar också en viktig roll.

Den restriktiva hållningen syns även i hur VNV:s tidigare substanspremie förbytts till en substansrabatt (i dagsläget på 54,44%) och så länge den höga osäkerheten fortsätter vara gällande tyder mycket på att VNS:s aktie kommer vara fortsatt pressad.

I bolagets årsredovisning för 2022 lyfter VD, Per Brilioth, fram att 2022 var hårt prövande och att man kommer fortsätta fokusera på att ömsom sänka sina kostnader, ömsom se till att ha fortsatt likviditet. Sistnämnda kommer att behövas, då man som en tidig investerare i unga, expansiva bolag ofta går in med mer pengar i nya finansieringsrundor, såsom i fallet Hume, som finns i VNV:S scoutportfölj.

Under 2022 har flera av investmentbolagets innehav tvingats till nya finansieringsrundor och ett – Inturn, har bland annat ansökt om konkursskydd, medan ett annat, Swvl, har haft problem med att skaffa finansiering vilket lett till att bolagets aktiekurs minskade med över 98 % under 2022. Vidare framkommer i VNV:s rapporter hur de gång på gång fått göra nedvärderingar av sina innehav och per sista december 2022 hade förändringen av substansen minskat med 777 625 amerikanska dollar.

Kinnevik – same same, but different

Nära till VNV Global är Kinnevik, vilka även de har en stor exponering mot tillväxtorienterade bolag. En skillnad mot VNV Global är att Kinnevik har ett par noterade bolag, om än att en majoritet är onoterade. Således är den gamla Stenbeckssfärens skapelse i hög grad utsatt för samma utmaningar som VNV Global ställs inför – inflation, räntor samt en ökad skepsis mot onoterade, oftast kapitalkrävande och inte lönsamma bolag.

Kinnevik substansrabatt ligger just nu på 20,54 %.

”Inflation och stigande räntor har lett till en markant lägre riskaptit bland investerare efter två år av överflöd. Detta har särskilt påverkat hur tillväxtbolag som våra värderas av marknaden, och har därigenom haft en betydande negativ inverkan på Kinneviks substansvärde under 2022”, skriver VD, Georgi Ganev, i bokslutskommunikén för 2022 och lyfter själv fram de faktorer som fick Kinneviks aktiekurs att tappa över 55 % förra året. Strax under, det vill säga 50 %, är vad Kinnevik tvingades skriva ned hela sin onoterade portfölj med under samma mätperiod.

En fördel i Kinnevik är deras starka finansiella ställning med en nettokassa om cirka 10 miljarder kronor. Dessutom erhåller man kassaflöde i form av utdelningar från sitt största noterade innehav – Tele2. Detta borgar för att man dels kan stötta övriga likviditetsbehövande bolag i portföljen, dels investera i nya.

Den förändringsresa som Kinnevik genomgått de senaste åren har lett till att man idag har fyra fokusområden, där det senaste är Climate Tech. Inom det här området har investmentbolaget exponering via Solugen, H2 Green Steel samt Agreena. Absolut talar mycket för sektorn, men att gå från tidigare tre till fyra fokusområden är en ökning om 33 % och kommer Kinneviks ledning klara av att ha detta numer relativt spretiga fokus?

Slutsatser

Givet den fortsatta makroekonomiska osäkerhet som föreligger talar tyvärr mycket för att 2023 kommer vara fortsatt skakigt och att det kommer dröja innan såväl inflation som räntor stabiliseras. Fram till dess kommer såväl VNV:s som Kinneviks aktie vara volatila. Skulle det dock ske en markant förändring av segmentet är sannolikheten hög för att aktierna snabbt avancerar uppåt, men att detta ska ske i närtid är utifrån de idag tillgängliga data svårt att se.

För den mycket långsiktiga investeraren kan nu vara ett passande tillfälle att ta en position, men för bara 2023 bedömer vi utsikterna för aktierna vara utmanande.

Dela med dig