Aktiespararna

Portföljen som klarar börsorkanen

15 juli 202011 min lästid
Lär dig investera som proffsen med Aktiespararen. Sprid riskerna i olika tillgångsslag och bygg din egen allvädersportfölj. Här är den uppföljande delen.

En oviss höst väntar.

Efter att hela börshavet har stormat under 2020 är det extra svårt att navigera rätt och tänka framåt som sparare. Ligger nya ras eller fortsatt återhämtning i korten? Närmast varannan vecka lutar investerare åt det ena respektive det andra. Negativa underströmmar möts kontinuerligt av värmande centralbanks- och finanspolitik.

För en börshistoriker har såväl raset innan som studsen efter botten i mars varit imponerande. Rentav pulshöjande. En graf säger som bekant mer än tusen ord och dramatiken fångas tydligt i börsindex, likaså i enskilda aktiers kursdiagram.

Flertalet aktier på börserna i Stockholm och New York har hämtat igen stora delar av fallet i coronakrisens spår. Elitbolagen har till och med forcerat tidigare kursrekord som en varm kniv i smör. Dessa aktier färdas nu i full fart framåt.

Börsorkan

Vad händer när varm, fuktig och energirik havsluft stiger på hösten? Det bildas moln - och i tropiska vattnen kan orkaner med lätthet uppstå under denna säsong. Orkaner för i regel med sig hårda vindbyar, kraftig nederbörd, översvämningar och stor materiell förödelse. Väderfenomenet har likheter med börshösten 2020.

I tropiska centralbanksvatten, där vi nu befinner oss, möts het monetär luft med svala vinstutsikter samt förväntningar om en återgång till det normala. Risken för besvikelser och en andra virusvåg finns i bakgrunden, likaså hotet om nya nedstängingar.

En höstlig börsorkan är med andra ord ett reellt hot. Hopp om fortsatt återhämtning kan hastigt övergå till en rädsla för nya nedgångar. Med coronakrisen i färskt minne kan det gå fort utför när investerare ska plocka hem vinster och parera potentiella förluster.

Samtidigt utgör historiskt stora stimulanser en kraftfull motpol. När den monetära basen inflateras i rask takt i västvärlden och de statliga budgetunderskotten skenar till tidigare otänkbara nivåer, är penningvärdet sårbart. Att enbart ligga placerad i kontanter (eller obligationer till minusränta) är således inget vettigt alternativ när psykologin och inflationsdynamiken väl når sitt omslag.

Den gyllene medelvägen stavas allvädersportföljen. Oavsett börsväder, är ambitionen att skapa permanent avkastning genom att konstruera en välbalanserad portfölj med hjälp av olika instrument som står emot såväl kriser som tidens tand. Som kraschen 2020 med all tydlighet visar, är motståndskraft en mycket värdefull egenskap i osäkra tider.

Portföljkonstruktion

Från tanke till handling. Hur skulle en miljon kronor placeras med allväderstänket i dag? Vilka tillgångsklasser, fonder och enskilda aktier passar in? Hur ska man tänka med storleksfördelningen av innehaven?

Det är bra frågor som den klassiska definitionen med 25 procent aktier, 25 procent obligationer, 25 procent fastigheter och 25 procent ädelmetaller inte besvarar. Mycket har förändrats sedan idén lanserades av Harry Browne på 1970-talet och kort sagt går det att göra processen mycket detaljerad.

För att förenkla portföljbygget och nutidsanpassa allokeringen eftersöks färdiga aktie- och fondlösningar i Aktiespararens allvärdsportfölj. Portföljen utgår från det breda utbudet som finns tillgängligt hos nätbanken Avanza. Upplägget är en väg, men portföljvikterna går naturligtvis att individanpassa beroende på marknadssyn.

1. Indexplattan (30 procent)

Först ut är indexplattan. Indexexponeringen utgör själva grunden för portföljen. Den första pusselbiten är en globalfond med bred riskspridning. I det här fallet landar valet på Avanza Global som är ett bra alternativ till en ytterst låg prislapp.

Med 20 procent av portföljen placerad i Avanza Global får allvädersportföljen tillgång till en lång rad världsledande bolag utan att behöva betala priset för aktiv förvaltning. Likt många andra globalfonder är USA-exponeringen betydande och uppgår i procentuella tal till 65 procent. Största innehav är trion Apple, Microsoft och Amazon.

Nästa innehav, med 10 procent av portföljvärdet, är det svenska investmentbolaget Investor. Wallenbergs investmentbolag är en tidlös klassiker. Eller som Aktiespararens senioranalytiker Dag Rolander skrev i en analys i början av 2020:

”Investor är en aktie för soffliggare. Men också för barn, barnbarn, kloka och smarta. Hög kvalitet som säljs till rabatt är oemotståndligt”.

Formuleringen fångar precis det som Investor erbjuder. Bred och förstklassig förvaltning till ett bra pris. Investmentbolagsaktien handlas för närvarande med en rabatt på över 20 procent och portföljen har en bärkraftig mix mellan cykliskt och defensivt.

2. Hedgefonder (30 procent)

Hedgefonder har som kategori haft det kämpigt de senaste åren. En medioker avkastning trots höga förvaltningsavgifter har inneburit ett svalnat intresse för temat. I sviterna av motgångarna har många hedgefonder lagts ned eller omstrukturerats.

Med stor ekonomisk osäkerhet och stigande volatilitet på världens börser, är emellertid hedgefonder en logisk del i en långsiktigt riskmedveten portföljstrategi. Utgångsläget för denna fondkategori är rentav det bästa möjliga på flera år.

Allvädersportföljens hedgefondsexponering (30 procent av portföljvärdet) struktureras likt ett fotbollslag. Anfallet sker med den offensiva och högpresterande Alcur Select (10 procent), mittfältet utgörs av Elementa Management (10 procent) och defensiven sköter den beprövade pjäsen Alcur (10 procent), som vaktar kassen.

Trion kompletterar varandra väl och fonderna känns igen från Aktiespararens fondportföljer. Gemensamt för de månadshandlade fonderna är ett uttalat aktiefokus med småbolagsorientering, en bevisad historik och ett investeringsmandat med attraktiva frihetsgrader. Med en fotbollsmetafor igen: laget är sammansvetsat och fångar uppsida med ett måttligt risktagande.

3. Obligationsliknande instrument (20 procent)

I rådande ränteklimat är det svårt att få någon vettig avkastning till acceptabel risk på räntebärande instrument. Avkastningsfri risk är ett begrepp som fler och fler börjar använda när obligationsmarknaden analyseras.

I USA är räntan på en tioårig statsobligation nära noll, trots en snabbt stigande statsskuld. På kortare löptider är nivåerna än lägre, inte minst i Sverige. Samtidigt är det sunt att ha en begränsad mängd torrt krut tillgängligt. I ett läge när marknadsvolatiliteten stiger skapas möjligheter och för att kapitalisera på dessa möjligheter behövs likviditet.

Valet för en kortsiktig parkering av kontanter landar på en korträntefond. I detta fall en korträntefond denominerad i amerikanska dollar. Den svenska kronan har på senare tid stärkts mot den amerikanska valutan och det ger ett intressant läge.

I ett stressat marknadsläge söker sig investerare i regel till större valutor och den amerikanska dollarn – världens reservvaluta – är då ett alternativ som föredras. SEB Korträntefond USD är bra ett alternativ som ger exponering mot bland annat statsskuldsväxlar och bostadsobligationer.

Obligationsliknade aktier är ett annat alternativ. Även om aktier och obligationer i grunden skiljer sig åt vad gäller prioritet i kapitalstrukturen, kan tillgångsklasserna ha liknande egenskaper. Åtminstone när det kommer till pålitliga och högkvalitativa utdelningsaktier.

Här eftersöks bolag med stabil intjäning, starkt kassaflöde och låg kursvolatilitet. En börshandlad fond som specialiserat sig på denna typ av aktier är Xact Högutdelande ETF som passar utmärkt i en allvädersportfölj. Den börshandlade strukturen är smidig och förvaltningsavgifterna är låga.

4. Fastigheter och skog (10 procent)

I en tid av stigande osäkerhet lockar värdebeständiga tillgångar. Reala tillgångar som fastigheter och skog ger både trygghet och kassaflöde till allvädersportföljen. Med mer penningpolitiska stimulanser runt hörnet ligger temat rätt i tiden.

Det går att strukturera sin exponering mot fastigheter och skog på olika sätt. Enklast för aktieentusiasten är att köpa ett investmentbolag som Lundbergföretagen. I portföljen fås då en mix av såväl fastigheter som skogstillgångar i toppklass. För närvarande handlas dock Fredrik Lundbergs investmentbolag till en tilltagen substanspremie, vilket gör aktien mindre attraktiv.

Valet i realtillgångssektorn landar i stället på fonden Realinvest från fondbolaget PriorNilsson. Fonden erbjuder ett attraktivt tvärsnitt av realtillgångsbasen i Norden med olika innehav inom fastighets-, skogs- och kraftförsörjningsindustrin.

Konceptet har fungerat väl under flera år och fonden har klättrat stadigt sedan lanseringen år 2013. Även om fastighetsbranschen har haft ett turbulent 2020 finns potential i sektorn.

5. Alternativa investeringar: Ädelmetaller & Kryptovalutor (10 procent)

Slutligen finns portföljens sista ben – alternativa investeringar. Guld, silver och kryptovalutor är alternativa tillgångsslag som lämpar sig utmärkt som portföljdiversifierare. Faktum är att den separata tillgångsklassen skiljer sig mycket jämfört med övriga positioner i portföljen.

Guld har tydliga monetära och kontracykliska attribut samt låg samvariation med aktiemarknaden, vilket ger tydliga fördelar för allvädersportföljen. Silver är mer av en industrimetall och har inte riktigt samma monetära egenskaper som tidigare.

Kryptovalutan bitcoin är i sin tur ett ”wild card” som lever ett eget liv dygnet runt. Rörelserna är stora i kryptovalutan - både på upp- och nedsidan - men den digitala och växande tillgångsklassen förtjänar en plats i allvädersportföljen.

Guldexponeringen i portföljen fås genom i certifikatet som handlas under symbolen ”Guld AVA” på Avanza (5 procent) och bitcoinexponeringen fås genom certifikatet från XBT Provider som handlas under symbolen ”Bitcoin XBT” (5 procent).

Tillgångsallokering


Aktiespararens Allvädersportfölj

Smarta indexplattan (30 procent)

  • Avanza Global (NAV-kurs: 108 kr): 20 procent
  • Investor (kurs 512 kr): 10 procent

Hedgefonder (30 procent)

  • Alcur Select (NAV-kurs 196 kr): 10 procent
  • Elementa Management (NAV-kurs: 1783 kr): 10 procent
  • Alcur (NAV-kurs: 161 kr): 10 procent

Obligationsliknande instrument (20 procent)

  • SEB Korträntefond USD (NAV-kurs: 23 kr): 10 procent
  • Xact Högutdelande ETF (kurs: 118 kr): 10 procent

Fastigheter och skog (10 procent)

  • PriorNilsson Realinvest (NAV-kurs: 3426 kr): 10 procent

Ädelmetaller & Alternativa investeringar (10 procent)

  • Guld AVA (kurs 533 kr): 5 procent
  • Bitcoin XBT (kurs 387 kr): 5 procent
Aktietips

Dela med dig